Centar za estetsku medicinu

Botox lica

Što je Botox?
Botox je prirodni pročišćeni protein proizveden pomoću bakterije Clostridium botulinum, koji se primjenjuje od početka 70-ih u raznim granama medicine, uključujući neurologiju, oftalmologiju i pedijatriju, a u estetskoj medicini koristi se više od 20 godina. U posljednjih desetak godina postao je jedan od najpopularnijih i najdjelotvornijih estetskih tretmana za uklanjanje bora i liječenja prekomjernog znojenja. Tretman Botoxom jednostavan je i bezbolan nekirurški tretman koji traje svega nekoliko minuta a rezultati traju i do 6 do 12 mjeseci!

Koje sve tretmane Botox-om radimo?

 • BlackBerry Botox
 • Baby Botox
 • horizontalne bore na području čela
 • vertikalne bore između obrva nastale mrštenjem
 • sitne bore oko vanjskog dijela očiju, takozvanih „bora smijalica“
 • bore na nosu
 • sitne borice na obrazima prilikom smijanja
 • sitne borice oko usana
 • zatezanje vrata, u svijetu poznato i kao Nefertiti lift
 • tretiranje „gummy-smile“ u osoba kod kojih se prilikom smijanje previše vidi zubno meso
 • liječenje prekomjernog znojenja (hiperhidroze) pazuha, dlanova i stopala

 

botox-lica-2

 

Kako djeluje Botox?
Botox se pažljivo i vrlo precizno aplicira u izuzetno malim količinama u lice pacijenta te blokira rad pojedinih mišića, koji sudjeluju u mimici lica. Djeluje tako da blokira otpuštanje acetilkolina na neuromišićnoj spojnici što dovodi do nemogućnosti kontrakcije mišića a posljedično tome prekine se navlačiti i koža lica koja nakon tretmana izgleda svježa i zdrava a lice odmorenije i mlađe. Time se umanjuju i uklanjaju bore na licu koje nastaju snažnim djelovanjem tih mišića. Djelovanje Botoxa je lokalizirano samo na mjestima na koja je injiciran. Učinak Botoxa možete vidjeti već 3-4 dana nakon aplikacije.

Da li aplikacija Botoxa bolna?
Prilikom aplikacije koristimo krioanalgeziju (led) a Botox se ubrizgava vrlo tankim iglama tako da je tretman u potpunosti bezbolan. Naši klijenti se nakon apliciranja Botoxa mogu normalno vratiti svakodnevnom životu i svojim obvezama. Zbog izrazite kratkoće trajanja tretmana te njegove bezbolnosti, tretmani Botox-om spadaju u takozvane „lunch-time“ tretmane koji se mogu napraviti u vrijeme pauze za ručak.

Koliko dugo traje učinak Botox-a?
Učinak Botox-a nakon injiciranja u lice traje otprilike do 6 mjeseci dok učinak liječenja Botoxa prekomjernog znojenja traje čak 6 do 12 mjeseci! U nekih klijenata učinak je trajao i do 18 mjeseci nakon apliciranja. Studije su pokazale da, ako pacijent ponavlja tretmane, s vremenom se učinak Botox-a produžuje.
.
Da li postoje nuspojave?
Botox se metabolizira lokalno na mjestu uboda i ne širi se ostalim dijelovima tijela. Nuspojave su izuzetno rijetke. Čak ako do njih i dođe to mogu biti male,sitne, jedva primjetne crvene točkice koja će nestati u roku od sat-dva te glavobolja, osjećaj zatezanja i modrice na mjestu aplikacije koja nestaju za nekoliko dan. Moram napomenuti da su ovakve nuspojave izuzetno rijetke (istraživanja pokazuju čak manje od 0,1%) te da se Botox koristi čak i za liječenje glavobolje i migrene. Ne postoje dugoročni efekti nuspojava.

Koje su specifičnosti aplikacije Botoxa u Centru za estetsku medicinu?
Osim što je sama aplikacija gotovo bezbolna, moram naglasiti da mi radimo i Blackberry Botox tretmane. Najnovije studije su pokazale da zbog učestalog gledanja u mobitele, a većina njih ima male ekrane, dolazi do pretjeranog mrštenja lica, što uzrokuje ranije stvaranje bora “mrštilica ” glabelarne regije, odnosno između obrva, što u konačnici dovodi do jakih i dubokih bora te osoba izgleda puno starije nego što je. Nažalost, ubrzani ritam života i tehnologija dovode da sve mlađa populacija ljudi ranije dobiva ovakve bore pa tako imate osobe od 20g. koja ima bore koje zapravo bi trebala imati nakon 40.g.

Spomenula bih i da upravo mjesta aplikacije BlackBerry Botox-a su i mjesta aplikacije za liječenje depresije. Najnovija klinička istraživanja dokazuju da se Botox-om, osim liječenja bora, pareza ličnog živca, migrena i glavobolja, može liječiti i depresija, i to u pacijenata rezistentnih na terapiju antidepresivima! Naime, u kliničkom istraživanju pacijenata koji nisu odgovarali na terapiju antidepresivima, objavljenom u Journal of Psychiatric Research, 47% pacijenata nije imalo simptome depresije ni nakon 4 mjeseca nakon samo jedne aplikacije Botox-om.
Preporuke nakon tretmana?
Našim klijentima savjetujemo da:

 • pojačano rade grimase lica slijedećih 4 sata
 • ne idu spavati slijedeća 4 sata te da tu noć spavaju u ležećem položaj
 • slijedećih tjedan dana izbjegavati bilo kakav pritisak na lice te druge estetske, kozmetičke i laserske tretmane lica
 • slijedećih tjedan dana izbjegavati masaže lica, sunčanje i solarij te nošenje motorističkih kaciga i ronjenje

Ako želite ublažite stare i prevenirati nove bore lica, imati fenomenalne rezultate, izgledati mlađe te povratiti samopuzdanje, slobodno se obratite našem timu za estetsku medicinu u Ustanovi za zdravstvenu skrb Medikol.

No Comments