debljina-7

Definicija Debljine

shutterstock_127151825Debljina (ili pretilost ili gojaznost) (latinski: obesites), bolest modernog doba, trenutno je jedan od najvećih javnozdravstvenih problema pandemijskih razmjera s tendencijom rasta. Definiramo ju kao  kroničnu endokrino-metaboličku bolest koju karakterizira prekomjerno nakupljanje suvišne energije u masnom tkivu što uzrokuje njegovu disfunkciju s posljedičnim komplikacijama od strane drugih organa.

Jednostavnije,  prekomjerna tjelesna težina i pretilost su definirani kao ”nenormalno” ili prekomjerno nakupljanje masnog tkiva koje predstavlja rizik za zdravlje.

Pretilost je najčešće uzrokovana kombinacijom prekomjernog energetskog unosa hrane i  nedostatka fizičke aktivnosti što znači da ukupna unesena energija putem hrane po danu je veća nego njena potrošnja. Osoba dobiva na težini jer se višak energije pohranjuje kao mast.

Naravno da postoji i genetska predispozicija, no manji broj slučajeva nastanka debljine je prvenstveno posljedica gena. Bitnije za zdrav život, fizički i psihički balans tijela je stjecanje zdravih navika jedenja i kontinuirana, svakodnevna fizička aktivnost. Zanimljivi podatak po zadnjim istraživanjima je da prekomjerna tjelesna težina inhibira oko 620 gena i stvara podlogu za razvoj različitih zdravstvenih  poremećaja.

Činjenica je da prekomjerna tjelesna težina, debljina, narušava zdravlje i da često trebamo pomoć medicine u rješavanju problema gubitka i održavanja idealne tjelesne težine.

Prekomjerna  tjelesna težina stvara podlogu za nastanak endokrinih poremećaja, dijabetes tip 2, policističnih jajnika, hipogonadizma, depresije i dr. Naravno može biti i obrnut proces da osoba zbog endokrinih poremećaja, psihičkih poremećaja, korištenja lijekova počne dobivati na tjelesnoj težini.

U krajnjim slučajevima debljina se danas tretira i endoskopskim zahvatima i barijatrijskom medicinom.

Regulacijom tjelesne težine i gubitkom kilograma, te povratom idealne tjelesne težine, osobe često povrate svoje narušeno zdravlje. Prekida se začarani krug.

No Comments