debljina-slide-5

Komplikacije

Što sve debljina točno narušava?

Debljina zbilja za naš organizam predstavlja jedan začarani krug problematike narušene adekvatne funkcije skoro svih sustava u našem tijelu. Osim što narušava kvalitetu života debljina skraćuje naš životni vijek.

Najčešći uzrok smrti u svijetu pa tako i u Hrvatskoj su kardiovaskularne bolesti.

Prema kriterijima ITM debljina je direktno povezana sa rizikom  nastanka  kardiovaskularnih bolesti i najčešće nastupa: okluzivna bolest arterija, hipertenzija, hiperlipidemija, srčani udar, cerebrovaskularne bolesti i moždani udar.

Arterijska hipertenzija istraživanja su pokazala da je debljina uzrok čak jedne trećine slučajeva hipertenzije među pučanstvom i čak dvije trećine slučajeva hipertenzije u mladih muškaraca.

Dijabetes:  procjena  za 2015. g. ukazuje da će od dijabetesa te godine umrijeti 6 milijuna ljudi.

Inzulinskom rezistencijom odnosno slabim odgovorom stanica tkiva na inzulin stvara se začarani krug koji prije ili kasnije dovodi do iscrpljenja stanica gušterače na lučenje inzulina i nastaje dijabetes tip 2.

 

Gastrointestinalne bolesti:

  • degenerativne bolesti zglobova; mišično-koštanih bolesti (osteoartritis, osteoporoza)
  • ginekološki problemi – npr. policistični jajnici
  • endokrinološki poremećaji – problemi sa štitnjačom (npr. sy. Hipotireoze)

 

Debljina se povezuje i s nastankom malignih oboljenja  kao što su tumori dojke, grlića maternice,gušterače, debelog crijeva, prostate, jetre i bubrega.

Također, povezujemo je s poremećajima disanja u snu, apnejama i psihološkim problemima, ponajviše manjkom samopouzdanja, fobijama, kompleksima i depresijom.

No Comments