Kondicijski treninzi

Multidisciplinaran pristup

Liječenje debljine može se i prevenirati i liječiti pod nadzorom liječnika.

Za očekivati je da jedna bolest koja objedinjuje toliko različitih organskih sustava zaslužuje multidisciplinarni pristup u rješavanju istog.

Istina je slijedeća: niti se mršavi a niti se ne deblja preko noći!

Osnivanjem Centra za prevenciju i liječenje debljine omogućili smo pacijentu ambulantnu podršku i nadzor u borbi protiv viška kilograma.

Pacijent osim prvog inicijalnog dijagnostičkog pregleda ima konstantan nadzor liječnika opće medicine kroz cijeli proces.

  • Inicijalni dijagnostički pregled daje i liječniku i samom pacijentu informaciju u kojem psihofizičkom stanju se nalazi. Uzima se detaljna anamneza i ovisno o njenom statusu, pacijent se upućuje na laboratorijske pretrage. U nalazu krvi u osoba s prekomjernom tjelesnom težinom često se nalaze povišene vrijednosti glukoze u krvi, inzulin, lipidogram (sadržaj masnoća u krvi: kolesterol, LDL, trigliceridi), te često urati, jetreni enzimi i CRP (c-reaktivni protein koji upućuje na upalno stanje). Također vade se i hormoni štitnjače. Krvni tlak je također vrlo često povišen.
  • Po potrebi pacijent se upućuje na pregled liječnika specijaliste interne medicine ili kod endokrinologa; (EKG, ergometrija, UZV štitnjače na indikaciju).

Nakon svih dobivenih parametara osobu se mjeri, pregledava status vezivnog tkiva, cirkulacije, raspored masnog tkiva, celulita i odabire se terapija.

U našem Centru pacijentu nudimo diferencijalnu terapiju debljine prema Weyergans metodi.

Upućuju se u programe mršavljenja ovisno o potrebnom gubitku kilograma.

  • Fizička aktivnost je jedan od ključnih faktora kojeg smo uključili u svaki naš program mršavljenja. Svakog našeg pacijenta vode stručni kineziolozi koji provode treninge usmjerene prema potrebama svakog pojedinca. Treninzi se provode jedan na jedan.
  • Prehrana – Pacijent je dužan voditi svoj dnevnik prehrane na tjednoj bazi. Nudimo mu podršku i u dijetama koje mu odgovaraju (Dukan, Atkins…)
  • Medical coaching je proces koji pojedincu olakšava pronaći ključne alate za postizanje zadanog cilja.
  • Zbog prečeste problematike “jo-jo efekta” i narušene dosljednosti poštivanja programa mršavljenja, kada se osobe vrate dnevnoj rutini, naglasak stavljamo i na motivaciju pacijenta.

Zbog navedenog, u sklopu programa pacijentu se nudi medical coaching kojeg provodi certificirani liječnik.

multidisciplinarni-pristup

No Comments