Trodimenzionalna mamografija ili tomosinteza je nova i naprednija vrsta mamografije koju sada možete obaviti u Poliklinici Medikol u Zagrebu (Voćarska 106).

Tomosinteza (3D mamografija) uključuje slojevno snimanje dojke uz kompjutorsku 3D rekonstrukciju njenog tkiva. To omogućava jasniju, cjelokupniju i sveobuhvatljiviju vidljivost tumorskih lezija u odnosu na klasičnu mamografiju.

Tomosinteza predstavlja novu tehnologiju u mamografiji koja uvodi trenutno najveću dijagnostičku sigurnost u otkrivanju i dijagnozi karcinoma dojke.

Posebno je važna za žene s gustim tkivom dojke gdje je tumore teško pronaći s 2D mamografijom. Što su dojke veće i što sadrže više tkiva to je tkivo koje treba snimiti deblje i samim time slika nejasnija. Sada se uz primjenu tomosinteze karcinom dojke može otkriti u tankim slojevima snimljenog tkiva, budući se tomosintezom dobiva 25 različitih snimaka, a ne samo dvije kao pri klasičnoj mamografiji.

Slojevitost snimanja uz veći broj snimki koje obuhvaćaju cijeli volumen dojke čine tomosintezu (3D mamografiju) visoko pouzdanom metodom i u dijagnostici nekalcificiranih tumora (koji se pri klasičnoj mamografiji mogu i ne vidjeti).

ZAŠTO JE VAŽNA TOMOSINTEZA?

Karcinom dojke može ostati nevidljiv uobičajenom 2D mamografijom. Naime, kod dvodimenzionalnog snimanja ili 2D mamografije cijelo tkivo dojke projicira se na jednu sliku iz dva smjera. Tumori stoga mogu ostati prekriveni tkivom na kojem leži ili koje ga pokriva. Tomosinteza dojke (3D mamografija) prikazuje “dojku u slojevima”, odvajajući sloj po sloj.

KAKO SE RADI TOMOSINTEZA?

3D mamografija se radi na istom mamografskom uređaju kao i konvencionalno snimanje kojim se dobiva uobičajen digitalni mamogram. Položaj snimanja tijela tijekom ovog pregleda također je sličan standardnom snimanju.

INDIKACIJA SNIMANJA

Procjenu opravdanosti snimanja 3D mamografije definira liječnik specijalist. Također, liječnik određuje je li potrebna prethodna obrada (UZV i klasična, konvencionalna mamografija) ili se 3D mamografija radi kao prvi pregled.

Odluka ovisi o više podataka, a prvenstveno o nalazima prethodno učinjenih pretraga te eventualnim daljnjim preporukama koje su određene na temelju tih nalaza. U određenom broju slučajeva preporuka je upravo 3D mamografija.

Za više informacija kontaktirajte nas putem besplatnog info telefona na 072 12 12 12 ili mailom na [email protected].