U organizaciji The Economista, u Bruxellesu je održan 9. samit “World Cancer Series Europe” koji okuplja globalne stručnjake i lidere u onkologiji i zdravstvenoj skrbi.

U panelu posvećenom napretku u radioterapijskim uslugama sudjelovao je i medicinski direktor Specijalne onkološke bolnice Medicinski centar Medikol, prof. dr. Goran Marošević, specijalist onkologije i radioterapije. Prof. Marošević je tom prilikom ukazao da je u onkološkim modalitetima liječenja radioterapija zapostavljena i da se u nju premalo ulaže. Naglasio je važnost uspostavljanja sustavne mreže radioterapijskih centara kako bi inovativna radioterapija bila dostupna svim potrebitim pacijentima, jer je sada ta dostupnost vrlo neujednačena u različitim dijelovima Europske unije (tzv. Europa dvije brzine). Istodobno je istaknuo važnost povećanja broja stručnjaka u tom u području jer vrhunska oprema sama po sebi nije jamac kvalitetne dijagnostike i liječenja.

Prof. Marošević u svom se izlaganju osvrnuo i na suradnju javnog i privatnog sektora u borbi protiv raka: “Javno-privatna partnerstva i privatne investicije u zdravstvenom sektoru, u suradnji i sinergiji s javnim zdravstvenim ustanovama, kao što se vidi iz mnogih primjera mogu povećati stopu uspješnosti ranog otkrivanja i uspješnog liječenja onkoloških pacijenata. Pacijent treba biti u fokusu svih aktivnosti i svi se trebaju angažirati u rješavanju problema koje ima pacijent jer su oni jedini važni“ – zaključio je prof. Marošević