Akupunktura - male iglice velikih mogućnosti

Od sada u Poliklinici Medikol, Podružnica Čakovec, u sklopu Fizikalne medicine možete obaviti Akupunkturu.

Akupunktura je terapijska metoda pomoću koje se ubadanjem iglica u specifične točke na koži nastoji uspostaviti ravnoteža Qi-a, odnosno koncepta vitalne energije koja struji kroz organizam.

Akupunktura Čakovec

Tradicionalna kineska akupunktura u odnosu na zapadnu

U Kini akupunktura datira još od prvog tisućljeća prije nove ere pa predstavlja postupak s tisućljetnom tradicijom. Međutim, treba naglasiti da se zapadna akupunktura razlikuje od tradicionalne kineske. Razlika između ove dvije akupunkture je u tome što se zapadna ne temelji na otključavanju blokade strujanja vitalne energije, već na stimulaciji trigger točaka. Jednokratne iglice koje se koriste su iste kao i za kinesku akupunkturu i to je njihova jedina sličnost. U odnosu na tradicionalnu kinesku akupunkturu, čiji utjecaj ne odbacuje, zasnovana je na znanjima iz anatomije i neurofiziologije. Ovom metodom se tretira bol u mišićima, a tehniku je priznala i Svjetska zdravstvena organizacija.

Akupunktura je minimalno invazivna metoda i kao takva nosi minimalne rizike. Moguća je pojava hematoma (podljeva), kao posljedica slučajnog uboda u kapilaru, a kod nestručnog rukovanja moguće su ozljede živaca ili unutarnjih organa.

Danas se u akupunkturi koriste jednokratne iglice te stoga ne postoji rizik od prijenosa zaraznih bolesti krvnim putem (HIV, HEPTITIS B, C).

Do sada je više medicinskih organizacija donijelo popis indikacija za akupunkturu koja je svjetski priznata metoda liječenja raznih tegoba:

  • National Institut of Health
  • WHO
  • British Acupuncture Council.

U Hrvatskoj se Medicinska Akupunktura provodi pod pokroviteljstvom Hrvatskog društva za medicinsku akupunkturu (Hrvatski liječnički Zbor), a koje djeluje od 1979 godine.

Kroz Ambulantu za Fizikalnu terapiju Poliklinike Medikol u Čakovcu u mogućnosti smo vam ponuditi Akupunkturu za:

  • bolove lokomotornog sustava
  • glavobolju (migrenu, tenzijsku glavobolju) kao i
  • akupunkturu u trudnoći za liječenje mučnine.

Za više informacija ili rezervaciju termina pregleda kontaktirajte direktno Polikliniku Medikol u Čakovcu pozivom na broj 040 638 536 ili mailom na: [email protected].