NOVA TEHNOLOGIJA U ODREĐIVANJU ANTIGENA VIRUSA!

Odnedavno je u Hrvatskoj dostupan brzi antigenski test na SARS-CoV-2 virus. Pouzdani kromatografski imunološki testovi za kvalitativno otkrivanje specifičnih antigena SARS-CoV-2 prisutnih u nazofarinksu.

Od danas možete obaviti takvo testiranje i u Poliklinici Medikol u Zagrebu na adresi Voćarska 106, Čakovcu na adresi Prešernova 13 i u Osijeku J. J. Strossmayera 141.

O Antigen testu

Testiranje se izvodi uzimanjem obriska sluznice nazofarinksa/nosa, a rezultati su vidljivi već nakon 15 minuta od testiranja. Antigen test pronalazi proteine koji su strukturni ili funkcionalni dijelovi virusa te su specifični za taj virus. Ako je traženi antigen prisutan u dovoljnim koncentracijama u uzorku, vezat će se sa specifičnim antitijelima i proizvesti vidno prepoznatljiv signal na test pločici. Ovaj test će dati odgovor na pitanje o postojanju virusnog proteina, antigena (pozitivan test) u uzetom uzorku brisa, ili nepostojanju (negativan test). U slučaju postojanja simptoma bolesti i negativnog nalaza na antigen testu ne isključuje se infekcija virusom COVID-19 te se mora učiniti dodatna provjera RT-PCR-om.

Iako nisu osjetljivi kao molekularni PCR testovi koji detektiraju ciljnu virusnu DNA ili RNA kako bi ukazali na prisutnost virusa u uzorku, antigen testovi imaju visoku osjetljivost (95,6%) i specifičnost (100%). Najpouzdaniji test je i dalje PCR test, međutim, na temelju istraživanja provedenim na Nastavnom zavodu „Dr. Andrija Štampar“, podudarnost antigenskog testa i PCR-a je odlična.

Bez obzira jesu li simptomi prisutni ili ne, test će prepoznati ima li osoba virus ili ne tj. je li osoba inficirana i zarazna i samim time treba li biti izolirana.

Cijena testiranja

Cijena testiranja za određivanje antigena SARS-CoV-2 iznosi 100 kn.

Lokacije testiranja

Testiranje možete obaviti u Poliklinici Medikol u:

Zagrebu na adresi Voćarska 106 i u
Čakovcu na adresi Prešernova 13.
Osijeku na adresi J. J. Strossmayera 141
Uzimanje uzoraka provodi se po principu DRIVE-IN.

Zagreb, Voćarska cesta 106

U Zagrebu svakog radnog dana od 08:00 do 15:30 sati, subotom od 08:00 do 12:30 sati.

Ulazite na južni ulaz kroz ogradu Međubiskupijskog sjemeništa, vozite lijevo uz ogradu do montažnog objekta koji je označen s COVID TESTIRANJE STOP – Ne izlazite iz automobila. Nakon što Vam naše osoblje uzme uzorak iz nosa za testiranje iziđite iz dvorišta kroz glavni sjeverni ulaz u biskupsko sjemenište. Ako dolazite pješke dođite do tog istog montažnog objekta koji je označen s COVID TESTIRANJE STOP. Na testiranje je potrebno doći s maskom, a svoj identitet dokazujete osobnom iskaznicom.

Čakovec, Franca Prešerna 13

U Čakovcu svakog radnog dana od 12:00h do 14:00 sati.

Autom dolazite na stražnje parkiralište do označenog mjesta. Ne izlazite iz auta. Ako dolazite pješke dođite do tog istog označenog mjesta. Na testiranje je potrebno doći s maskom, a svoj identitet dokazujete osobnom iskaznicom.

Osijek, J. J. Strossmayera 141

U Osijeku svakog radnog dana od 07:30 do 11:30 sati

Ulazite kroz zapadni ulaz dvorca Pejačević (pored glavnog ulaza) i vozite ravno do oznake STOP COVID TESTIRANJE. Ne izlazite iz automobila. Ukoliko dolazite pješice, dolazite na isto mjesto gdje pričekate dok do Vas ne dođe medicinsko osoblje uzeti uzorak iz nosa. Zatim nastavljate ravno u pravcu istoka gdje ćete ugledati znak za izlaz. Na testiranje je potrebno doći s maskom i osobnom iskaznicom.

Prethodno naručivanje je potrebno

Testiranje se provodi uz obaveznu najavu pozivom na broj telefona 072 12 12 12 ili naručivanjem na termin preko e-maila [email protected] na osobni zahtjev isključivo jednokratno uz avansno plaćanje Internet bankarstvom ili uplatnicom. Plaćanje se može izvršiti i kartično na licu mjesta. Također, možete nas kontaktirati i na direktan kontakt telefon u našem sjedištu u Zagrebu i podružnici Osijeku ili nam se obratiti putem SMS-a i Whats App-a.

Zagreb: 099 / 7000 033
Osijek: 091 / 4594 789

PREUZIMANJE OBRASCA:

Dokaz o plaćanju, popunjeni obrazac poslati na e-mail [email protected].

Obrazac možete preuzeti ovdje – WORD – OBRAZAC DRIVE IN (podržana mobilna verzija obrasca)

Obrazac možete preuzeti ovdje – PDF – OBRAZAC DRIVE IN (podržana PC verzija obrasca)