Bolesti štitnjače

Simptomi bolesti štitnjače na prvi pogled čine se kao bezazleni problemi s kojima se susrećemo svakog dana. Umor, razdražljivost, suha kosa, osjetljivost na vrućinu i hladnoću, zaboravljanje, mršavljenje ili debljanje samo su neki od simptoma bolesti štitnjače. Često se simptomi prepoznaju tek kad bolest uznapreduje.

Funkcija štitnjače

Hormoni koje proizvodi štitnjača djeluju na stanice u drugim dijelovima tijela te reguliraju upotrebu energije (metabolizam). Štitnjača proizvodi 3 glavna hormona: tiroksin (T4), trijodtironin (T3) i kalcitonin. Prva dva hormona utječu na vaš metabolizam povećavajući brzinu metabolizma te su odgovorna za rast, razvoj i normalnu funkciju organizma. Posljednji hormon kalcitonin pridonosi kontroli razine kalcija i fosfora u krvi koji su nam potrebni da bi naše kosti bile jake i zdrave.

Bolesti štitnjače

Kada antitijela štitnjače poremete sustav koji održava stabilnu količinu hormona štitnjače u organizmu mogu se javiti kronična stanja. Najčešća su dva poremećaja:

  • Hipotireoza – manjak hormona štitnjače
  • Hipertireoza – višak hormona štitnjače

ultrazvuk štitnjače

Tko može imati bolest štitnjače?

U većini slučajeva žene imaju problema sa štitnjačom, ali bolest štitnjače može pogoditi i djecu te muškarce. Također, veću tendenciju od obolijevanja imaju osobe koje imaju u obitelji nekoga tko se bori s bolesti štitnjače ili osobe koje pate od anemije, lupusa, dijabetesa tipa 1 i drugih bolesti. Bolesti štitnjače su češće i u starijih osoba treće životne dobi ili u osoba koje konzumiraju lijekove s visokim udjelom joda.

Kako paziti na zdravlje štitnjače?

Za zdravlje štitnjače su vrlo važni kvalitetan san i odmor kao i uravnotežena prehrana mediteranskog tipa. Zdravlje štitnjače se provjerava jednostavnim vađenjem krvi koje možete obaviti u našem specijalističkom laboratoriju u Zagrebu i Čakovcu. Iz uzorka krvi kontrolira se razina hormona štitnjače. S nalazima krvi idete na daljnju obradu liječniku specijalistu za štitnjaču. U Poliklinici Medikol, specijaliste za štitnjaču imamo u Zagrebu, Splitu i Osijeku.

Redovite kontrole

Osobe kojima je bolest štitnjače već dijagnosticirana trebaju obavljati kontrole svakih nekoliko mjeseci do godinu dana. U slučaju da početne kontrole pokažu kako je funkcija štitnjače uredna, dovoljno je obavljati kontrolu svakih pet godina.

Bilo da trebate određivanje razine hormona štitnjače u krvi (slobodni ili ukupni T3, slobodni ili ukupni T4 i TSH te antitijela štitnjače anti-TPO i anti-Tg) posjetite naše laboratorije u Zagrebu i Čakovcu. Prethodno naručivanje nije potrebno.

U sklopu našeg specijalističkog laboratorija možete obaviti više od 400 različitih specijalističkih pretraga. Pogledajte o kojim se pretragama radi te kako se pripremiti za neke od njih.

Za sva dodatna pitanja i informacije možete nas uvijek nazvati pozivom na broj 072 12 12 12 ili se javiti mailom na [email protected].