Dan crvenih haljina #nosicrveno

Dan crvenih haljina je međunarodna kampanja posvećena prevenciji, dijagnostici i kontroli kardiovaskularnih bolesti. Ove godine se obilježava peti put u Hrvatskoj, a prva kampanja pokrenuta je u Americi.

90% moždanih udara se može spriječiti.

U slučaju moždanog udara treba utvrditi zašto je taj moždani udar nastao, a isto tako je bitna i dobra dijagnostika, redovne kontrole, prvenstveno color doppler i laboratorijska obrada. Onda kad je to potrebno i daljnja obrada putem CT-a i magnetske rezonancije. Postoje još dodatne dijagnostike kao što je PET/CT gdje se može utvrditi radi li se o nekim oblicima vaskulitisa, a pogotovo kad su mladi ljudi u pitanju.

Moždani udar je i dalje prvi uzrok invalidnosti, a drugi uzrok smrtnosti, kako u Hrvatskoj tako i u suvremenom svijetu. Žene su zastupljenije i moždani udar u žena je češći.

Povodom Dana crvenih haljina, naša neurologinja iz Podružnice Osijek, doc. prim. dr. sc. Ružica Palić Kramarić, dr. med., specijalist neurologije, subspecijalist za cerebrovaskularne bolesti gostovala je u Dobro jutro Hrvatska. Cijelo gostovanje pogledajte u nastavku: