„Nema potrebe za hramovima i kompliciranim filozofijama. Naš vlastiti mozak i srce su naš hram.“, Dalaj Lama

U sklopu stila života bitna je tjelovježba, posebno ples, zatim spavanje i stupanj nošenja sa stresom. Mozak je organ koji čini svega 2% posto naše tjelesne mase, no za njegov rad zahtijeva čak 20% naše ukupne energije. Stručnije rečeno, na mozak otpada 20% našeg bazalnog metabolizma.

Hrana za mozak

Što se hranjivih tvari tiče, hrana koja je dobra za srce ujedno je dobra i za mozak. Najvažnije su omega 3 masne kiseline iz riba; vitamini B kompleksa; vitamin D kojeg u obilju možemo pronaći u masnoj ribi i žumanjku. Valja znati da vitamin D možemo i sami stvarati ako kožu izlažemo suncu. Zatim su važni prirodni antioksidansi i flavonoidi prisutni u biljnoj hrani.

Hrana bogata flavonoidima koja čuva mozak i mentalno zdravlje jesu jabuke, grožđe, crveno, plavo i ljubičasto bobičasto voće, tamna čokolada, agrumi poput limuna, naranča i grejpfruta te čajevi. Tu spadaju kvalitetni zeleni, crni, bijeli i oolong čaj. Istraživanje provedeno na 1000 osoba, životne dobi preko 70 godina japanskog porijekla, pokazalo je da osobe koje piju samo 3 šalice čaja tjedno dvostruko češće obole od mentalnih bolesti i neurodegenerativnih bolesti (pritom mislimo na Alzheimerovu bolest i Parkisnonovu bolest) u usporedbi sa istogodišnjacima koji dnevno piju 2 i više šalice zelenog čaja.

Ružmarin i kurkuma

Volite li ružmarin i kurkumu? Odlično, jer ih i mozak jako voli. Začini su dobri saveznici u prevenciji Alzhaimerove bolesti. Indijski začin kurkuma koji oplemenjuje rižote, humus i variva od graha, zbog svojih se ljekovitih svojstava koristi u medicini više od 5000 godina. Kurkuma ima trostruko zaštitno djelovanje: djeluje antioksidativno, protuupalno te snizuje kolesterol, a upravo su to stanja uključena u nastanak Alzheimerove bolesti.

Kurkuma duguje svoju karakterističnu žarku narančastu boju spoju kurkuminu, ujedno i nositelju ljekovitih svojstava kurkume. Kurkumin smanjuje upalu u moždanom tkivu i koči razvoj proteinskih plakova u mozgu, ključnih u razvoju Alzheimerove bolesti. Mediteranski začin ružmarin zahvaljujući svojim bioaktivnim spojevima spriječava raspadanje acetilkolina. Slično djeluje i glavni lijek donepezil koji se pripisuje ljudima s Alzheimerovom bolešću.

Ne preskačite doručak!

Doručkom prije odlaska na posao prekidamo noćni post i dižemo razinu šećera u krvi. Time dižemo razinu acetilkolina. Acetilkolin je neurotransmitor, neophodan za prijenos živčanog impulsa s jedne živčane stanice na drugu. Ujedno je i odgovoran za lako učenje i dobro pamćenje. Američki pjesnik Frost je rekao: „Mozak je sjajan organ. Uključi se isti trenutak kad se probudite i radi sve dok ne dođete u ured.“ Želite li da da vaš mozak nastavi raditi i u uredu, znate što vam je činiti: doručkujte na miru, doma, bilo gdje. Kao kralj, kao kraljica.

Piše: Sandra Zugan, mag.nutr.
Centar za prevenciju i liječenje debljine
Ustanova za zdravstvenu skrb Medikol