Često se pojavljuju različite izrasline oko očiju, odnosno na vjeđama. U većini slučajeva radi se o dobroćudnim izraslinama ili upalama koje se lako saniraju.

Koje sve izrasline oko očiju postoje, kako ih tretirati te na koncu ukloniti pročitajte u nastavku teksta.

Ječmenac

Ječmenac je upala lojnih žlijezda koje se nalaze u vjeđama. U akutnoj fazi manifestira se kao crvena, bolna, kvržica na rubu vjeđe (hordeolum) koja najčešće prođe sama od sebe. Liječi se stavljanjem toplih suhih obloga na upaljeno područje 5 do 10 minuta, nekoliko puta dnevno uz masažu. Ukoliko je stanje 48h nepromjenjivo ili lošije potrebno je posjetiti specijalista oftalmologa koji će propisati daljnju terapiju i po potrebi kiruški ukloniti neželjenu promjenu. Karakteristična vidljiva ili samo opipljiva “kuglica” na vjeđi bez značajnih smetnji i dužeg trajanja naziva se halacion.

Ksantelazma

Ksantelazma je žuta plosnata nakupina masti unutar kože koja se javlja uglavnom na unutarnjim dijelovima gornje i donje vjeđe. S medicinske strane ksantelazme nisu štetne, ali estetski ne izgledaju lijepo stoga se većina osoba odluči na njihovo uklanjanje. Unatoč tome što su ksantelazme bezopasne preporučuje se da posjetite liječnika specijalista oftalmologa koji će to potvrditi, odnosno isključiti druge promjene u tijelu koje treba kontrolirati. Ksantelazma neće nestati sama od sebe, već se s vremenom može proširiti tako da se jedino kirurški može ukloniti.

Aterom

Aterom ili lojna cista je rezultat upaljene lojne žlijezde na vjeđi. Izgledom podsjeća na masne kvržice na koži vjeđa. Radi se o dobroćudnoj izraslini koja se može pojaviti bilo gdje, ali se najčešće javlja u području glave. U slučaju pojave ateroma na vjeđi, nikako ga nemojte pokušati sami stiskati, već se javite specijalistu oftalmologu.

Bradavice

Bradavice su dobroćudne promjene. Na koži vjeđa mogu biti različitih oblika, veće i manje, pojedinačne i u nakupinama, plosnate ili peteljkaste. Mogu biti pigmentirane, ali su najčešće boje kože. Često su uzrokovane virusom i ne nestaju same od sebe. Uspješan način je kirurško uklanjanje bradavica koje obavlja specijalist oftalmolog.

Ukoliko ste se pronašli među navedenim izraslinama oko očiju, slobodno nas kontaktirajte pozivom na broj telefona 072 12 12 12. Ugovorite pregled kod iskusnog specijalista oftalmologije i riješite se neugodnih izraslina oko očiju. Možete nam se javiti i mailom na [email protected].