Naziv “Arterioskleroza” odnosi se na skupinu stanja koja rezultiraju povećanjem krutosti arterija. Elastičnost je ključna karakteristika zdravih arterija jer prenose kisik i hranjive tvari putem krvi do srca i pluća te iz njih. Kako se arterija postupno učvršćuje, protok krvi postaje sve više otežan, što uzrokuje abnormalnosti u cirkulaciji, a jedna od njih je i povišen krvni tlak.

Povišene vrijednosti krvnog tlaka, visoke razine kolesterola i dijabetes faktori su koji povećavaju rizik od razvoja arterioskleroze.

Ateroskleroza je specifična vrsta arterioskleroze i označava stanje u kojem se formira plak u arterijama, dovodeći do njihova sužavanja i posljedično usporenog protoka krvi.

Razvoj ateroskleroze počinje već u mladoj dobi. Znanstvena literatura ukazuje na mogućnost da su tinejdžeri već pogođeni. Simptomi su obično odsutni ili neprimjetni osim kod osoba srednjih ili starijih godina. U određenom trenutku ozbiljnost suženja arterije može uzrokovati bol.

U dobi od 40 godina, kada se čini da je osoba općenito zdrava, rizik od razvoja teške razine ateroskleroze tijekom preostalog života pacijenta iznosi 50%. Taj postotak raste – između ostalog – s dobi. Sljedeći faktori (osim gore navedenih faktora povezanih s arteriosklerozom) također doprinose razvoju ateroskleroze:

 • Pušenje
 • Nedostatak odgovarajuće tjelesne aktivnosti
 • Konzumiranje zasićenih masti
 • Pretilost

Komplikacije ateroskleroze uključuju:

 • Aneurizme
 • Anginu pektoris
 • Kroničnu bolest bubrega
 • Koronarnu ili karotidnu bolest srca
 • Infarkt miokarda (srčani udar)
 • Zatajenje srca
 • Perifernu arterijsku bolest
 • Moždani udar
 • Aritmije

Brzina pulsnog vala aorte (PWVao), indeks augmentacije (Aix) i centralni sistolički tlak (SBPao) dio su velike slagalice koja pomaže boljem razumijevanju najvažnije organizacije u ljudskom tijelu, a to je kardiovaskularni sustav.

Arteriograf je zlatni standard za mjerenje brzine pulsnog vala aorte (PWVao), centralnog sistoličkog krvnog tlaka (SBPao) i indeksa augmentacije aorte (AIXao).

Taj uređaj nam daje niz podataka koji pomažu kod odluke o  daljnjim terapijskim intervencijama, naročito ukoliko je riječ o mlađim osobama i postoji dilema da li uvesti lijek ili ne.

Osnovna metoda za neinvazivno proučavanje arterijske hemodinamike je analiza centralnog pulsnog vala, koja procjenjuje arterijsku krutost. Ova procjena također uključuje mjerenje indeksa augmentacije koji ukazuje na funkciju endotela. Nadalje, centralni sistolički krvni tlak (SBPao) omogućuje bolju karakterizaciju individualnog kardiovaskularnog rizika zajedno s drugim parametrima kako bi se otkrila moguća oštećenja krvnih žila.

Zbog blizine srca i značajnih razlika između perifernih i centralnih sustava sistoličkog arterijskog tlaka, centralni arterijski tlak može biti bolji pokazatelj za kvantifikaciju kardiovaskularnog rizika i asimptomatske ateroskleroze. Međutim, mjerenje tlaka u brahijalnoj arteriji i dalje se smatra važnim za predviđanje kardiovaskularnog rizika u kliničkoj praksi.

S druge strane, indeks augmentacije je uglavnom povezan s funkcijom endotela koji odražava tonus arteriola i malih arterija. U slučaju povećanog perifernog vaskularnog otpora kao znaka oštećenja krvnih žila, amplituda reflektirajućeg sistoličkog vala raste, što rezultira negativnim vrijednostima  augmentacijskog indeksa (Aix).

Brzina pulsnog vala aorte (PWVao) određena je karakteristikama stijenke aorte. Što je stijenka aorte kruća, to je brzina pulsnog vala veća

Centralni sistolički krvni tlak (SBPao) bolji je pokazatelj statusa vaših krvnih žila nego tradicionalno mjeren sistolički krvni tlak na nadlaktici . Ovaj parametar može ukazivati na prisutnost asimptomatske ateroskleroze.

Indeks augmentacije aorte (AIXao) uglavnom je određen tonusom (elastičnošću) perifernih arterija i arteriola. On procjenjuje ispravnu funkciju endotela i otkriva vjerojatnost bilo kakvih oštećenja krvnih žila, odnosno krutosti krvnih žila.

 

Kako postaviti dijagnozu ateroskleroze neinvazivno?

Mjerenje krutosti ( „starosti”) arterija pomoću  arteriografa  pokazala se kao iznimno obećavajuća i izvrsna metoda za otkrivanje asimptomatske ateroskleroze.

U Poliklinici Medikol u sklopu Ambulante za hipertenzije, možete dobiti još jednu uslugu –  postavljanjem  suvremenog uređaja odnosno, 24-satnog kontinuiranog mjerača arterijskog tlaka ( tzv Holter tlaka),  čiji je arteriograf sastavni dio, u mogućnosti smo istovremeno dati vam  podatke o perifernom krvnom tlaku, centralnom tlaku u aorti i elastičnosti odnosno krutosti ( „starosti”) vaših krvnih žila. Na taj način dobit ćemo detaljan uvid u potrebu za uvođenjem medikamentozne terapije ili vas savjetovati o promjeni životnih navika kojima možete odgoditi pojavu arterijske hipertenzije i ateroskleroze. Kod pacijenata koji već uzimaju terapiju za liječenje arterijske hipertenzije, postavljanjem ovog uređaja informirat ćemo se o optimalnosti uvedene terapije za regulaciju tlaka tijekom dnevnih i noćnih sati, te srčanoj frekvenciji i varijabilnosti krvnog tlaka. Sve su to važni čimbenici prevencije kardiovaskularnih bolesti.

Blog je napisala doc. dr. sc. prim. Ljiljana Fodor Đurić, dr. med., specijalist interne medicine i subspecijalist nefrologije