Neki od uzročnika masne jetre
Povišeni trigliceridi i kolesterol u krvi mogu doprinijeti nakupljanju masnoća u jetri, što se naziva masna jetra ili steatoza. Kada jetra pretvara višak kalorija u masti, ta se mast akumulira u stanicama jetre i može dovesti do oštećenja jetre i upale. No, postoji i niz drugih uzroka kao što su pretilost, dijabetes, loša prehrana, pretjerana konzumacija alkohola i genetski faktori.
Prekomjerna konzumacija suhomesnatih proizvoda, poput slanine, kobasice, šunke, salame i drugih sličnih proizvoda, može povećati rizik od razvoja masne jetre. Posebno ako se ne konzumiraju u okviru uravnotežene prehrane. Ti proizvodi sadrže visoku količinu zasićenih masnih kiselina i soli, što može dovesti do povećanja razine kolesterola i triglicerida u krvi, što može utjecati na jetru. Međutim, prehrana je samo jedan od faktora koji doprinose razvoju masne jetre, a drugi čimbenici uključuju pretilost, dijabetes, nezdrav stil života i drugo. Stoga bi trebalo ograničiti unos suhomesnatih proizvoda kao dio zdrave prehrane kako bi se smanjio rizik od razvoja masne jetre i drugih zdravstvenih problema.
Konzumacija velikih količina gaziranih pića može doprinijeti razvoju masne jetre (steatoze jetre). Gazirana pića često sadrže velike količine šećera ili umjetnih zaslađivača, koji mogu dovesti do nakupljanja masti u jetri. Također, gazirana pića mogu biti povezana s pretilošću i metaboličkim sindromom, što su čimbenici rizika za razvoj steatoze jetre. Međutim, uzimanje povremene male količine gaziranih pića obično neće biti problematično za jetru, osim ako osoba već ima oštećenu jetru zbog drugih čimbenika rizika.
U osoba koje boluju od šećerne bolesti (dijabetesa) često su povišene razine triglicerida u krvi. Razlog tome je što visoke razine šećera u krvi (hiperglikemija), koja je karakteristična za dijabetes, mogu potaknuti jetru na pretvaranje šećera u trigliceride. Visoke razine triglicerida u krvi u osoba s dijabetesom povećavaju rizik od razvoja srčano-žilnih bolesti, pa je važno kontrolirati i ove vrijednosti uz pomoć prehrane, tjelesne aktivnosti i lijekova ako je potrebno.