Masna Jetra i Ciroza

Masna jetra i pretilost

Kada prilikom ultrazvučnog pregleda ukažemo pacijentima na masnu jetru najčešće odgovaraju da su već upoznati s tim, ali da to nije ništa strašno.

Međutim, masna jetra nije potpuno bezazlena. Nažalost je u Hrvata pretilost vrlo rasprostranjena. Često se mogu pročitati članci u novinama o rizicima i posljedicama pretilosti u kojima se najčešće spominju kardiovaskularne bolesti. No vlastito iskustvo dokazuje da pacijente itekako motivira kada im na pregledu pojasnimo da kao posljedicu masne jetre mogu dobiti cirozu. Osobito one pacijente koji uopće ne konzumiraju alkohol.

Funkcija jetre

Jetra je odgovorna za filtriranje toksina i otpadnih materijala iz krvi što se itekako smanjuje u slučaju njenog oštećenja. Kada jetra nije zdrava, ne može proizvesti dovoljno žuči ili filtrirati štetne tvari u krvotoku. To može dovesti do nakupljanja masti u tijelu i nedostataka vitamina.

Najčešća bolest jetre u zapadnim zemljama je NAFLD (Non-alcoholic fatty liver disease) koja se javlja u 17% do 46% odraslih. Izraz “NAFLD” označava bolest jetre uzrokovanu pretilošću i nevezanu uz alkohol. Karakterizira se nakupljanjem masti unutar stanica jetre, što uzrokuje upalu i ožiljke na organu.

Što je to NAFLD i koji su tipovi

NAFLD je opći termin za niz stanja koja se kreću od jednostavne masne jetre do nealkoholnog steatohepatitisa (NASH). Ovaj drugi je progresivna bolest koja može dovesti do ozbiljnih komplikacija u budućnosti, poput ciroze. Masna jetra je, s druge strane, reverzibilno stanje, ali se može razviti u NASH ako se ne liječi.

Jednostavna masna jetra je oblik NAFLD-a. Osobe koje pate od masne jetre imaju višak masnoće nakupljene u jetri, ali vrlo malo ili nema upale ili oštećenja stanica. Jednostavna masna jetra obično ne uzrokuje oštećenje jetre ili komplikacije.

NASH je oblik NAFLD-a koji ne samo da uzrokuje nakupljanje masti u jetri, već također uzrokuje hepatitis – upalu jetre i oštećenje stanica jetre. Upala i oštećenje stanica jetre često uzrokuju ožiljke na jetri ili fibrozu. NASH također može uzrokovati cirozu jetre ili rak jetre.

Simptomi i dijagnoza masne jetre

Simptomi bolesti jetre često su nejasni i nespecifični. Osobe s bolestima masne jetre često ne osjećaju nikakve simptome prije nego što bolest napreduje do ciroze. Slično tome, u ranim fazama NASH-a simptomi su često neprimjetni, što otežava dijagnosticiranje.

Općenito, simptomi bolesti jetre mogu uključivati:

  • Bol u trbuhu
  • Gubitak apetita
  • Umor
  • Gubitak težine
  • Mučnina ili povraćanje

Dijagnoza za masnu jetru i NASH ne postavlja se jednim testom. Temelji se na kombinaciji čimbenika kao što su simptomi pacijenta, rezultati krvnih testova i rezultati slikovnih pretraga. Najčešća slikovna pretraga za masnu jetru je osim ultrazvuka –  magnetska rezonancija. MR će pokazati postoje li znakovi upale u jetri i ima li nakupina masti u jetri.

suhomesnati proizvodi i masna jetra - ciroza

Neki od uzročnika masne jetre

Povišeni trigliceridi i kolesterol u krvi mogu doprinijeti nakupljanju masnoća u jetri, što se naziva masna jetra ili steatoza. Kada jetra pretvara višak kalorija u masti, ta se mast akumulira u stanicama jetre i može dovesti do oštećenja jetre i upale. No, postoji i niz drugih uzroka kao što su pretilost, dijabetes, loša prehrana, pretjerana konzumacija alkohola i genetski faktori.

Prekomjerna konzumacija suhomesnatih proizvoda, poput slanine, kobasice, šunke, salame i drugih sličnih proizvoda, može povećati rizik od razvoja masne jetre. Posebno ako se ne konzumiraju u okviru uravnotežene prehrane. Ti proizvodi sadrže visoku količinu zasićenih masnih kiselina i soli, što može dovesti do povećanja razine kolesterola i triglicerida u krvi, što može utjecati na jetru. Međutim, prehrana je samo jedan od faktora koji doprinose razvoju masne jetre, a drugi čimbenici uključuju pretilost, dijabetes, nezdrav stil života i drugo. Stoga bi trebalo ograničiti unos suhomesnatih proizvoda kao dio zdrave prehrane kako bi se smanjio rizik od razvoja masne jetre i drugih zdravstvenih problema.

Konzumacija velikih količina gaziranih pića može doprinijeti razvoju masne jetre (steatoze jetre). Gazirana pića često sadrže velike količine šećera ili umjetnih zaslađivača, koji mogu dovesti do nakupljanja masti u jetri. Također, gazirana pića mogu biti povezana s pretilošću i metaboličkim sindromom, što su čimbenici rizika za razvoj steatoze jetre. Međutim, uzimanje povremene male količine gaziranih pića obično neće biti problematično za jetru, osim ako osoba već ima oštećenu jetru zbog drugih čimbenika rizika.

U osoba koje boluju od šećerne bolesti (dijabetesa) često su povišene razine triglicerida u krvi. Razlog tome je što visoke razine šećera u krvi (hiperglikemija), koja je karakteristična za dijabetes, mogu potaknuti jetru na pretvaranje šećera u trigliceride. Visoke razine triglicerida u krvi u osoba s dijabetesom povećavaju rizik od razvoja srčano-žilnih bolesti, pa je važno kontrolirati i ove vrijednosti uz pomoć prehrane, tjelesne aktivnosti i lijekova ako je potrebno.

Kako se liječe masna jetra i NASH?

Gubitak težine je najčešći tretman za sve oblike nealkoholne bolesti masne jetre (NAFLD) – jednostavna masna jetra i NASH. Gubitak težine može smanjiti masnoću u jetri, smanjiti upalu i fibrozu pa čak i ožiljke. Gubitak najmanje 3% tjelesne težine može smanjiti masnoću u jetri, ali da bi se smanjila upala jetre, pacijenti moraju izgubiti do 10% tjelesne težine.

Nema preporučenih lijekova za liječenje masne jetre ili NASH-a. Lijekovi se preporučuju samo za liječenje osnovnih stanja kao što su dijabetes ili srčane bolesti.

I zaključno, poslušajte znak upozorenja, kad vam nakon ultrazvučne pretrage daju do znanja da vam je jetra masna, pokušajte postupno promijeniti prehranu i loše životne navike. Nemojte „pratiti“ stanje masne jetre na ultrazvuku svake godine, riješite je se. Vaša jetra će vam uzvratiti boljim općim stanjem, koncentracijom, kondicijom i povećanom učinkovitošću na svim poljima.

U Poliklinici Medikol možete obaviti cjelovitu uslugu:

Za više informacija ili rezervaciju termina javite se pozivom na broj 072 12 12 12 ili mailom na [email protected].

AUTOR TEKSTA: Doc. dr. sc. Ljiljana Fodor, dr. med., specijalist interne medicine i subspecijalist nefrologije