U Poliklinici Medikol, na Odjelu fizikalne medicine i rehabilitacije u ulici Dragutina Mandla 7. u Zagrebu, moguće je učiniti analizu kralježnice putem uređaja Formetric. To je optički sistem analize kralježnice i predstavlja objektivnu i racionalnu metodu praćenja zakrivljenosti kralježnice, bez štetnog zračenja za zdravlje.

Formetric

Formetric je optički skener, koji je specijalno razvijen za brzo, bez kontaktno i ne radijacijsko, statičko i dinamičko mjerenje kralježnice i toraksa.

Velika prednost ove metode je visoki stupanj preciznosti analize krivina kralježnice. Naročito je dobar za objektivizaciju skolioze, kifoze, lordoze , rotacije kralježnice i nagiba zdjelice kod djece i mladih osoba. Snimanje traje samo nekoliko sekundi, u stojećem stavu na udaljenosti 1 i pol metar od tijela koji se snima.

U Poliklinici Medikol, na Odjelu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju provodimo i individualne vježbe za djecu i mlade osobe koji imaju deformacije kralježnice, a najčešća od deformacija je skolioza.

Na uređaju Formetic pratimo uspješnost vježbanja tj, korekciju deformacija kralježnice jer se optičko snimanje može ponavljati bez ikakvog štetnog zračenja za organizam.

Pedoscan

Pedoscan je uređaj koji se koristi za mjerenje različitosti u duljinama ekstremiteta. Kod skolioza na pedoscanu se pokazuje različitost u opterećenju kralježnice na stopala.

Pedoscenom možemo mjeriti opterećenja na stopala kao i promjene nakon korekcije opterećenja.

Piše: Vesna Budišin, dr.med.
specijalist fizijatar – reumatolog, pročelnica Polikliničkog odjela za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju