Što je MR kralježnice?

Najsofisticiraniji prikaz promjena na kralježnici i kralježničnoj moždini je magnetska rezonanca. Magnetska rezonanca kralježnice ili MR kralježnice neinvazivna je radiološka metoda na koju pacijenta može uputiti:

 • liječnik opće medicine
 • neurolog
 • neurokirurg
 • traumatolog ili
 • fizijatar u slučaju kada su simptomi povezani s promjenama kralježnice i kralježnične moždine.

Magnetska rezonanca kralježnice sigurna je dijagnostička metoda. Ova tehnika snimanja ne koristi ionizirajuće zračenje pa je zato smatramo sigurnim postupkom.

MR kralježnice koristi se za dijagnosticiranje i procjenu:

 • bolova u kralježnici
 • degenerativnih promjena
 • hernijacija intervertebralnog diska, kongenitalne anomalije kralježnice ili skolioze
 • boli u leđima
 • hernije diska
 • sportske ozljede kralježnice (ozljede ligamenata, diska, fraktura, udaraca…)
 • degenerativnih poremećaja zglobova (artritisa)
 • prisutnost tumora (primarni tumori i metastaze) koji uključuju kosti i zglobove
 • smanjenje kretanja kralježnice
 • ozljede kralježnice
 • komplikacije povezane s ugrađenim kirurškim implantatima.

Ovoj tehnici snimanja mogu biti podvrgnuti pacijenti svih dobnih skupina. Može se primjenjivati i kod inače osjetljivih skupina kao što su djeca i trudnice, uz napomenu da se trudnicama ne preporučuje u prvom tromjesečju radi sigurnosti ploda.

Kada se snima cijela kralježnica, a kada pojedini segmenti?

Cijela kralježnica se snima kod skolioze, sumnje na upalne bolesti kralježnice, spondiloartropatije i akutna trauma.

Važno je naglasiti da je moguće pojedinačno snimanje jednog određenog segmenta kralježnice. Kralježnicu dijelimo na 3 segmenta:

 1. vratna
 2. torakalna i
 3. lumbosakralna kralježnica kod sumnje na bolesti diska i degenerativnih promjena kralježnice.
Vratna kralježnica Torakalna kralježnica Lumbosakralna kralježnica

Koliko traje MR kralježnice?

Postupak je bezbolan i neinvazivan i nema štetnih ionizirajućih zraka niti zračenja. Posebno kvalificirani radiološki tehnolog će pacijenta smjestiti i pripremiti za dijagnostički postupak. Tijekom MR pretrage pacijent se nalazi unutar uređaja. Aparat stvara ponavljajuće zvukove, zbog čega pacijent dobiva posebne slušalice za uši koje prigušuju zvukove kako bi se ugodnije osjećao. Važno je biti maksimalno miran tijekom cijelog pregleda jer se pri micanju stvaraju artefakti i slika neće biti prikladna za analizu. MR tehnolog će postaviti specijalizirane zavojnice oko područja tijela koje će se snimati. Snimanje može trajati od 10 min do pola sata, ovisno o tome koju dijagnostičku tehniku koristimo.

Kako se pripremiti za snimanje?

Standardno snimanje magnetnom rezonancijom ne zahtijeva posebnu pripremu. Pacijentu tijekom rezervacije termina napominjemo da odjene laganu odjeću bez metalnih dodataka kao što su gumbi, zatvarači i slično te da ukloni nakit i piercinge. S obzirom na to da uređaj proizvodi određenu buku za vrijeme snimanja, pacijentu na izbor nudimo zaštitne slušalice i čepiće za uši.

Kako se izvodi postupak

Magnetska rezonanca kralježnice snimanje je koje se izvodi u prostoriji s jakim magnetskim poljem. Postavljamo drugi dio zavojnice te polagano uvlačimo stol s pacijentom u glavnu zavojnicu uređaja.

U Poliklinici Medikol imamo MR uređaje jakosti 3 Tesle i 1,5 Tesle. Zavojnica MR 3T uređaja ima promjer od 70 cm, dovoljne je širine što klaustrofobičnim osobama bitno olakšava boravak u njoj i čini ga ugodnijim.

Pacijent mora potpuno mirno, nepomično ležati 15-ak minuta, koliko traje snimanje, na pokretnom stolu u središtu uređaja s adekvatnim osvjetljenjem i ventilacijom. Radiološki tehnolog iz susjedne prostorije ima direktan pogled na pacijenta te ga prati svo vrijeme preko kamere ugrađene u udaljeni dio zavojnice.

Je li potreban kontrast kod magnetske rezonancije kralježnice?

Kada procijenimo da je potrebna detaljnija analiza, primjenjujemo specijalno kontrastno sredstvo, o čemu radiolog koji vodi pretragu obavještava pacijenta. Kontrastno sredstvo aplicira se kroz venu ruke. Riječ je o tzv. paramagnetskom kontrastnom sredstvu.

Prije svake magnetne rezonancije, kompjuterizirane tomografije ili mamografije koja se radi s kontrastom bilo bi dobro imati nalaze ureje i kreatinina, kako bi liječnici mogli ocijeniti i smiju li vam dati IV kontrast. U slučaju da nemate nalaz ureje i kreatinina možete ih napraviti u Poliklinici Medikol u sklopu Medicinsko-biokemijskog laboratorija bez prethodne narudžbe. Ako ste bubrežni bolesnik, onda bi svakako bilo prijeko potrebno napraviti nalaz ureje i kreatinina. Potrebno je obavijestiti liječnika ili tehnologa ako je pacijent alergičan na paramagnetsko kontrastno sredstvo.

U Poliklinici Medikol MR kralježnice možete obaviti u Zagrebu, Splitu, Čakovcu i Osijeku. Za više informacija oko dostupnih termina ili narudžbu kontaktirajte nas putem forme: https://medikol.hr/usluge/magnetska-rezonancija/ ili pozivom na broj telefona 072 12 12 12.

AUTOR TEKSTA: Doc. dr.sc. Ljiljana Marčić, dr.med.spec.radiologije