kolonoskopija v Polikliniki Medikol

Svake godine u Hrvatskoj od raka debelog crijeva umre oko 2.320 ljudi. Najčešći novodijagnosticirani rak u Hrvatskoj je rak debelog i završnog crijeva s oko 3.706 novih slučajeva.

Ako se dijagnosticira na vrijeme u svojoj ranoj fazi pacijenti imaju šansu za preživljavanje od 85% do 100%. Ukoliko se pronađe u kasnijim stadijima, utoliko preživljavanje pada na 50% i manje.

Zbog ovih razloga vodeća svjetska medicinska udruženja preporučuju “screening” za karcinom debelog crijeva za osobe starije od 50 godina. Pretragu treba učiniti svakih 5 do 7 godina, osobito za osobe s pozitivnom obiteljskom anamnezom.

Virtualna kolonoskopija – neinvazivna alternativa klasičnoj kolonoskopiji

Kompjuterizirana tomografska kolonografija (MSCT kolonografija) poznatija kao virtualna kolonoskopija (3D virtualna kolonskopija) je neinvazivna alternativa klasičnoj kolonoskopiji. Kombinacijom napredne CT tehnologije i sofisticiranog softvera virtualna kolonoskopija stvara 2D i 3D prikaz debelog crijeva.

Ova procedura je brža, lakša i udobnija za pacijenta od klasične kolonoskopije. Za mnoge pacijente ona predstavlja metodu izbora za detekciju bolesti debelog crijeva uključujući polipe, divertikule i kao i karcinome debelog crijeva. Brojne studije su potvrdile da virtualna kolonoskopija može detektirati 90% polipa veličinom >=10mm, odnosno u istom postotku kao i klasična kolonoskopija.

U sklopu pripreme pacijenta u Poliklinici MEDIKOL ne dajemo laksativna sredstva što je prednost naspram izvođenja pretrage u drugim ustanovama. Budući da se u crijeva ne upuhuje zrak već CO2, sama je pretraga ugodnija i bezbolnija. Bolje se podnosi, manje boli i CO2 se brže resorbira iz crijeva.

Za više informacija ili rezervaciju termina nazovite nas na 072 12 12 12 ili nam se javite mailom na [email protected].