Najbolje rješenje za akne

Što su akne?

Akne su kronična upalna bolest koja se najčešće javlja u adolescenata, a nerijetko i u odrasloj dobi. U adolescentskoj dobi češće zahvaća mušku populaciju, za razliku od akne u odrasloj dobi kad češće obolijevaju žene. Prema podacima, neki oblik akne ima gotovo 80% tinejdžera. Klinička slika varira od blagih neupalnih oblika do vrlo teških upalnih promjena. Akne značajno doprinose smanjenju samopouzdanja i osjećaju srama, a zabilježena je i češća pojava anksioznosti i depresije u oboljeloj populaciji.

Liječenje akni

Liječenje predstavlja izazov, kako za samog pacijenta tako i za dermatologa. Radi se o dugotrajnom procesu koji traje od nekoliko mjeseci do nekoliko godina, ovisno o težini kliničke slike. Od iznimne je važnosti krenuti s liječenjem što ranije, kako bi se spriječio nastanak ožiljaka, koji se kasnije teško uklanjanju, i koji uvelike utječu na smanjenje cjelokupne kvalitete života.

Liječenje uključuje lokalnu i sistemsku terapiju koja se, ovisno o kliničkoj slici, često i kombinira. Blaže oblike akne liječimo lokalnom terapijom. Okosnica terapije su lokalni retinoidi, a druge terapijske opcije uključuju:

 • antimikrobne lijekove (benzoil peroksid, antibiotici)
 • azelaičnu kiselinu
 • salicilnu kiselinu te
 • alternativne preparate sa keratolitičkim, protuupalnim i antimikrobnim svojstvima.

Lokalna terapija za liječenje akni

Cilj lokalne terapije je suprimirati ciklus razvoja akne, pritom djelujući na:

 • smanjenje stvaranja loja
 • sprečavanje razvoja folikularnog čepa tj. Komedona
 • smanjenje upale te
 • smanjenje kolonizacije bakterija.

S obzirom na keratolitičko djelovanje (ljuštenje površnog sloja kože), najčešće i očekivane nuspojave su iritacija i crvenilo. Poboljšanje kliničke slike temelji se na izlječenju postojećih promjena i sprječavanju nastanka novih. Potrebno je otprilike 2-3 mjeseca kontinuirane primjene lokalne terapije da bi se vidjeli prvi rezultati.

Nažalost, zbog nuspojava i želje za brzim rezultatima, pacijenti često prerano odustaju od terapije. U prosjeku, akne dolaze „pod kontrolu“ nakon 3-6 mjeseci. Važno je istaknuti da lokalna terapija dominantno utječe na suprimiranje, a ne trajno izlječenje promjena. Stoga je vrlo važno nakon postignutog poboljšanja nastaviti s terapijom održavanja koja se sastoji od redovite primjene lokalnih retinoida i pravilne njege kože nekomedogenim preparatima.

Sistemska terapija za liječenje akni

Srednje teški i teški oblici akne liječe se sistemskom terapijom.

Sistemski lijekovi uključuju:

 • oralni izotretinoin
 • oralne antibiotike i
 • oralnu hormonalnu terapiju.

Odluka o uvođenju pojedinog lijeka ovisi o kliničkoj slici, spolu, dobi, komorbiditetima, riziku za razvoj nuspojava i sl.

Uz izuzetak izotretinoina, sistemski lijekovi se primjenjuju u kombinaciji s lokalnom terapijom. Oralni antibiotici primjenjuju se maksimalno 3-4 mjeseca, obavezno uz lokalnu terapiju benzoil peroksidom kako bi se smanjio rizik od razvoja bakterijske rezistencije. Iako djeluju relativno brzo nakon početka primjene, također brzo nakon prestanka terapije dolazi do ponovne pojave upalnih promjena.

Za prve rezultate kod primjene oralnih kontraceptiva potrebno je 2-3 mjeseca, a na samom početku česta su i privremena pogoršanja. Oralni izotretinoin jedini je lijek koji trajno mijenja prirodni tijek akne, djeluje na sve značajne čimbenike koji pridonose razvoju akne i ima veliki potencijal za postizanje trajnog izlječenja.

Očekivane nuspojave, koje se javljaju u većine pacijenata, uključuju:

 • crvenilo
 • suhoću kože, usnica, sluznice nosa te
 • fotosjetljivost.

Žene treba upozoriti da se radi o lijeku koji kod trudnica uzrokuje trajna oštećenja ploda; stoga je iznimno važno primjenjivati kontracepciju mjesec dana prije početka terapije, za vrijeme same terapije i mjesec dana po završetku iste. Za vrijeme liječenja izotretinoinom prekida se primjena lokalne terapije. Liječenje traje u prosjeku 6 mjeseci; pacijente treba upozoriti na očekivano pogoršanje u prvim tjednima terapije. Terapija se prekida kada se postigne ciljna kumulativna doza lijeka. Ukoliko se liječenje prekida prije postizanja kumulativne doze povećan je rizik za ponovnu pojavu akne. Prema studijama, u 70-80 % pacijenata nakon adekvatnog liječenja više ne dolazi do pojave akne. Ipak u nekolicine pacijenata dođe do ponovnog izbijanja akne, najčešće unutar 18 mjeseci po završetku terapije.

Estetski tretmani za liječenje akni

Uz lokalnu i sistemsku terapiju, danas postoji niz komplementarnih estetskih tretmana (kemijski peelinzi, microneedling, laseri) koji se mogu primjenjivati u aktivnoj fazi bolesti, ali i za tretiranje nastalih postupalnih hiperpigmentacija i ožiljaka.

Liječenje akne dugotrajan je proces. Pravovremeni početak terapije, dosljednost i kontinuiranost, ključ su u postizanju željenih rezultata u liječenju, a pravilna i redovita terapija održavanja keratoliticma i nekomedogenim preparatima uvelike pomaže održati postignute rezultate.

AUTOR TEKSTA: Diana Ćesić, dr.med., specijalist dermatologije i venerologije

Rezervaciju termina specijalističkog pregleda dermatologa možete učiniti pozivom na broj 072 1212 12 ili mailom na [email protected].

Dr Diana Ćesić Medikol