poteškoće s disanjem

Hladni zimski zrak je suh jer sadrži manje vlage od toplog zraka. Budući da je vlažnost zimi tako niska, i ono malo vlage što postoji brzo se usisava u zrak. Tako vlaga brže isparava iz našeg tijela, što isušuje našu kožu skupa s nosnom šupljinom i grlom.

Stoga zimski zrak može uzrokovati poteškoće s disanjem od bronhitisa preko upale sinusa do krvarenja u nosu. Također, može uzrokovati i dehidraciju s obzirom na to da se tijekom disanja na suhom zraku troše tjelesne tekućine više nego inače.

poteškoće s disanjem

Prehlada

Sluz u sluznici bronha u normali treba biti gusta i spriječiti infekcije da prodru. Međutim, disanjem na suhom zraku se sluz suši i ne može zaustaviti infekcije. Tako nastaje prehlada.

Upala sinusa

Ukoliko se ne liječi na vrijeme, virusna prehlada može dovesti do upale sinusa. To dovodi do upale sluznice nosa koja ako potraje duže od dva tjedna može se razviti u upalu sinusa. Stoga je važno pravovremeno reagirati kako do toga ne bi ni došlo.

Bronhitis

Hladni zrak može izazvati i bronhitis, upalu dišnih puteva. Postoje dvije vrste bronhitisa koje se razlikuju prema njihovom uzrooku i duljini trajanja – akutni i kronični bronhhitis. Akutni bronhitis je virusna upala. Za razliku od akutnog bronhitisa, kronični bronhitis traje te se kašalj zadržava dulje od 3 mjeseca.

Upala pluća

Zimi je veća vjerojatnost za oboljenja od gripe koja najčešće prethodi upali pluća. Najveću tendenciju za upalu pluća imaju osobe starije od 65 godina. Na njih upala pluća može vrlo kobno djelovati pa čak i smrtonosno što još jednom potvrđuje da je pravovremena dijagnoza najbolja prevencija i lijek.

Kako biste na vrijeme izliječili poteškoće s disanjem i spriječili plućne bolesti, važno je obratiti se liječniku specijalistu pulmologu. Liječnik će na temelju specijalističkog pregleda i eventualno potrebnih dodatnih pretraga moći prepoznati simptome i postaviti egzaktnu dijagnozu.

Obratite se našem stručnom pulomolškom timu u Zagrebu i rezervirajte termin pregleda mailom na [email protected] ili pozivom na broj telefona 072 12 12 12.