Prehrana i klinička slika akne
Interakcija određenih namirnica postoji u patogenezi akne, no potrebno je još mnogo istraživanja na velikom broju ispitanika kako bi se potvrdila povezanost prehrane na razvoj i kliničku sliku akne.
Glavni patogenetski mehanizmi podrazumijevaju povećanu produkciju loja u žlijezdama lojnicama, promijenjen sastav loja, hiperkeratinizaciju i upalni odgovor. Žlijezde lojnice stimuliraju androgeni hormoni.
Mliječni proizvodi
Pretpostavlja se da mliječni proizvodi utječu na pojavu akne jer se u kravljem mlijeku nalaze androgeni hormoni koji potiču proizvodnju loja i hiperkeratinizaciju. Kazein, protein u kravljem mlijeku podiže razinu inzulinu sličnog čimbenika rasta (IGF-1) koji potiče sintezu androgena. Sportaši koji kao dodatak prehrani uzimaju proteine sirutke izolirane iz kravljeg mlijeka u svrhu povećanja mišićne mase, imaju veću pojavnost akne („Body building acne”). Treba imati na umu kako su mliječni proizvodi često sastojak i u drugim namirnicama, npr. slatkišima, pire krumpiru koji se radi s mlijekom ili maslacem. Kako i čokolada u svom sastavu sadrži mlijeko, možemo pretpostaviti da i ona može pogoršavati kliničku sliku akne.
Čokolada ima i visok glikemijski indeks, kao i bijeli kruh, bijela riža i slične namirnice od rafiniranog brašna te krumpir. Poznato je da takva hrana povećava bioraspoloživost androgenih hormona te tako može pogoršavati akne. Stoga se preporučuje konzumiranje hrane nižeg glikemijskog indeksa:
- voće
- povrće
- cjelovite žitarice
- orašasti plodovi
- riba
- nemasno meso