Prehrana i akne

Prehrana i klinička slika akne

Interakcija određenih namirnica postoji u patogenezi akne, no potrebno je još mnogo istraživanja na velikom broju ispitanika kako bi se potvrdila povezanost prehrane na razvoj i kliničku sliku akne.

Glavni patogenetski mehanizmi podrazumijevaju povećanu produkciju loja u žlijezdama lojnicama, promijenjen sastav loja, hiperkeratinizaciju i upalni odgovor. Žlijezde lojnice stimuliraju androgeni hormoni.

Mliječni proizvodi

Pretpostavlja se da mliječni proizvodi utječu na pojavu akne jer se u kravljem mlijeku nalaze androgeni hormoni koji potiču proizvodnju loja i hiperkeratinizaciju. Kazein, protein u kravljem mlijeku podiže razinu inzulinu sličnog čimbenika rasta (IGF-1) koji potiče sintezu androgena. Sportaši koji kao dodatak prehrani uzimaju proteine sirutke izolirane iz kravljeg mlijeka u svrhu povećanja mišićne mase, imaju veću pojavnost akne („Body building acne”). Treba imati na umu kako su mliječni proizvodi često sastojak i u drugim namirnicama, npr. slatkišima, pire krumpiru koji se radi s mlijekom ili maslacem.  Kako i čokolada u svom sastavu sadrži mlijeko, možemo pretpostaviti da i ona može pogoršavati kliničku sliku akne.

Čokolada ima i visok glikemijski indeks, kao i bijeli kruh, bijela riža i slične namirnice od rafiniranog brašna te krumpir. Poznato je da takva hrana  povećava bioraspoloživost androgenih hormona te tako može pogoršavati akne. Stoga se preporučuje konzumiranje hrane nižeg glikemijskog indeksa:

  • voće
  • povrće
  • cjelovite žitarice
  • orašasti plodovi
  • riba
  • nemasno meso
Omega-3 masne kiseline

Omega-3 masne kiseline

Omega-3 masne kiseline mogu ublažiti upalu, koja je dio kliničke slike akne. Nalaze se u lanenim i chia sjemenkama, ribljem ulju, lješnjacima i orasima.

Istraživana je i sinergija probiotika i antibiotske terapije te je uočeno da je došlo do značajnog poboljšanja kliničke slike akne zbog protuupalnog učinka.

U pojedinim istraživanjima uočeno je i da oboljeli od akne imaju i niže razine cinka u serumu u odnosu na kontrolnu skupinu. Cink inhibira proizvodnju medijatora upale te enzima 5 alfa reduktaze s posljedičnim smanjenjem aktivnosti žlijezda lojnica. Stoga uzimanje cinka kao dodatka prehrani, može biti potpora u liječenju akne.

Zdrava i uravnotežena prehrana ključ je zdravog tijela i zdrave kože. Stoga je idealna potpora lokalnoj i sistemskoj terapiji koja se ordinira ovisno o kliničkoj slici.

Za više informacija ili rezervaciju termina specijalističkog pregleda dermatologa nazovite 072 12 12 12 ili se javite emailom na [email protected].

AUTOR TEKSTA: dr. sc. Dijana Celić, dr. med. spec. dermatologije i venerologije, Pročelnica polikliničkog odjela za dermatologiju i venerologiju Poliklinike Medikol

Dr Celić