Rak debelog crijeva se ne događa nekom drugom

Rak debelog crijeve je u potpunosti izlječiv ako se otkrije na vrijeme!

Riješite se svih sumnji uz ugodnu i bezbolnu pretragu!

Dok su karcinom dojke i karcinom prostate tumori od kojih najviše strahujemo, karcinom debelog crijeva je i dalje dijagnoza o kojoj se ne govori dovoljno.
Ljudi o toj temi zbog straha ili srama nerado razgovaraju. Testiranje stolice i kolonoskopija kao dijagnostičke metode, te rak debelog crijeva kao dijagnoza podložni su stigmatizaciji.
Većina slučajeva raka debelog crijeva se razvija iz polipa koji rastu sporo, a počnu se učestalo javljati nakon 50. godine života.

Procjenjuje se da se u više od 80% slučajeva polipi debelog crijeva tijekom godina pretvore u rak. Što se rak dijagnosticira u kasnijem stadiju to se vjerojatnost preživljavanja smanjuje.
Ako se dijagnosticira na vrijeme u svojoj najranijoj fazi pacijenti imaju šansu za preživljavanje u 85% do 100% slučajeva

Virtualna ili klasična kolonoskopija

Brojne studije su potvrdile da virtualna kolonoskopija može detektirati 90% polipa veličinom >=10mm, odnosno u istom postotku kao i klasična kolonoskopija.

Zbog ovih razloga vodeća svjetska medicinska udruženja preporučaju “screening” kolonografiju za karcinom debelog crijeva za osobe starije od 50 godina. Pretragu treba učiniti svakih 5 godina, poglavito za osobe s pozitivnom obiteljskom anamnezom.

Kompjuterizirana tomografska kolonografija (MSCT kolonografija) poznatija kao virtualna kolonoskopija (3D virtualna kolonoskopija) je neinvazivna alternativa klasičnoj kolonoskopiji. Kombinacijom napredne CT tehnologije i sofisticiranog softvera virtualna kolonoskopija sastavlja 2D presjeke u 3D prikaz debelog crijeva. Ova procedura je brža, lakša i udobnija za pacijenta od klasične kolonoskopije. Za mnoge pacijente ona predstavlja metodu izbora za detekciju bolesti debelog crijeva uključujući polipe, divertikule i kao i karcinome debelog crijeva.

Sama pretraga traje oko 15 minuta i ne zahtijeva sedaciju.

Prednost izvođenja virtualne kolonoskopije u Medikolu u odnosu na druge ustanove

U Poliklinici Medikol se ne daju laksativna sredstva u sklopu pripreme pacijenta. Važno je istaknuti da se u crijeva ne upuhuje zrak, već CO2 te je zbog toga pretraga ugodnija i bezbolnija. Bolje se podnosi, manje boli i brže se Co2 resorbira iz crijeva.

Izvodi se tako da se tanki kateter usmjeri u rektum samo nekoliko centimetara. Zatim se kroz kateter upuhuje CO2 kako bi se debelo crijevo proširilo i bilo dostupno analizi. Pacijent se prvo skenira u ležećem položaju na leđima, kako bi se dobio niz 2D presjeka duž cijele duljine debelog crijeva. Nakon toga se ponovi skeniranje s pacijentom u položaju na trbuhu.

Računalni sustav aparata za kompjuteriziranu tomografiju (CT) sastavlja 2D slike u 3D prikaz debelog crijeva u cijelosti kao na klasičnoj kolonoskopiji. Nakon toga radiolog evaluira pretragu, analizira cijelo debelo crijevo od rektuma do iliocekalnog ušća kako bi eliminirao ili potvrdio postojanje patomorfološkog procesa u debelom crijevu. Povrh promjena unutar debelog crijeva liječniku su za analizu dostupni i okolni organi abdomena i zdjelice.

U slučaju da je rezultat pretrage uredan pacijent odmah nastavlja sa svojim uobičajenim aktivnostima. U slučaju da se pronađe supstrat pacijent se upućuje na daljnju gastroenterološku obradu kako bi se odstranio polip ili eventualno učinila biopsija.

Zbog jednostavnosti pretrage pacijenti se često odlučuju za virtualnu kolonoskopiju, tokom koje se ne može uzimati i uzorak tkiva, odnosno ostraniti polip.

INDIKACIJE:

  • Pacijent koji ne može ili ne želi klasičnu kolonoskopiju
  • Pacijent s apsolutnom kontraindikacijom za klasičnu kolonoskopiju
  • Pacijent s relativnom kontraindikacijom za klasičnu kolonoskopiju uključujući: kardiovaskularnu bolest s povećanim rizikom zbog sedacije, strukture debelog crijeva,
    opstruktivni karcinomi debelog crijeva.

KONTRAINDIKACIJE:

  • Aktivna upalna bolest debelog crijeva
  • Anamneza Chronove bolesti
  • Anamneza desnostrane ili nedavne kolektomije
  • Anamneza iradijecije u nivou zdjeličnih struktura (relativna kontraindikacija)

Naručiti se može pozivom na 072 12 12 12 ili e-mailom na [email protected].