Specijalistički pregled ortopeda i dijagnostika

Poremećaji sustava za kretanje jedan su od najčešćih uzroka radne nesposobnosti, i što je još bitnije, smanjene kvalitete života. Kako se poremećaji koštano-mišićnog sustava javljaju u svim dobnim skupinama, pravovremena dijagnostika i liječenje predstavljaju odlučujući čimbenika u sprečavanju dugoročnih posljedica tih poremećaja.

Pregled ortopeda i dijagnostika

Dijagnostički postupak uključuje uzimanje anamneze i klinički pregled specijalista ortopeda, a upotpunjuje se dodatnim slikovnim metodama kao što su UZV, RTG , MR i MSCT. Napretkom tehnologije, poglavito radioloških mogućnosti prikaza, ozljede i bolesti sustava za kretanje moguće je ranije otkriti što pospješuje rezultata liječenja. Liječenje ortopedskih bolesnika može biti operacijsko i neoperacijsko.

UZV kukova djece

UZV kukova djece

U ranoj novorođenačkoj dobi provodi se screening na najčešće prirođene bolesti poput razvojnog poremećaja kukova te prirođenih deformiteta stopala koje se u toj dobi vrlo uspješno liječe konzervativnim pristupom tj. neoperacijski. U Poliklinici Medikol moguće je obaviti pregled novorođenčadi radi utvrđivanja najčešćih prirođenih bolesti sustava za kretanje. Klinički pregled novorođenčadi upotpunjuje se UZV dječjih kukova koji provodi specijalist ortopedije. Takav pregled preporuča se učiniti između 6. i 12. tjedna starosti djeteta.

U predškolskoj dobi najčešći razlog posjeta liječniku su poremećaji osovine donjih ekstremiteta te deformiteti stopala. Iako je riječ o vrlo čestoj problematici, u većini slučajeva radi se o funkcionalno zdravoj djeci, no u određenom broju slučajeva potrebno je ipak započeti s neoperacijskim liječenjem kako bi se izbjegle trajne posljedice.

U školskoj dobi, poglavito za vrijeme zamaha rasta, od izuzetne je važnosti pregled kralježnice kako bi se uočile moguće deformacije kralježnice u smislu skolioze ili kifoze koje se tipično javljaju u toj dobi. Ukoliko se otkriju na vrijeme, takve deformacije je moguće uspješno liječiti konzervativnim pristupom i na taj način izbjeći operacijsko liječenje koje je vrlo složeno, a postoperacijski oporavak dugačak.

U Poliklinici Medikol također je moguće učiniti pregled predškolske i školske djece radi utvrđivanja spomenutih bolesti.

Poremećaji sustava za kretanje u odrasloj dobi

U adolescentnoj i odrasloj dobi poremećaji sustava za kretanje su vrlo česti. Najčešće se radi o tzv. sindromima prenaprezanja koji su posljedica opetovanih mikrotrauma različitih dijelova sustava za kretanje. Radi se o raznolikoj skupini bolnih sindroma koji se mogu javiti u bilo kojem dijelu sustava za kretanje.

Porastom broja sportaša rekreativaca porasla je i incidencija različitih sindroma prenaprezanja poput:

  • tzv. skakačnog koljena
  • trkačke potkoljenice
  • teniskog lakta
  • golferskog lakta itd.

Ipak , ovi poremećaji nešto češće se javljaju kod profesionalnih sportaša. Najčešće se liječe neoperacijski, različitim procedurama fizikalne terapije, no u nekim slučajevima zahtijevaju i dodatno liječenje u smislu aplikacije različitih lijekova u područja najjače boli.

U starijoj životnoj dobi najčešća ortopedska problematika otpada na degenerativne bolesti zglobova tzv. ostoartritis koje karakterizira propadanje zglobne hrskavice. Rezultat je bolnost i oteklina te progresivno smanjenje opsega pokreta zahvaćenih zglobova. U početnim stadijima liječenje degenerativnih bolesti može biti neoperacijsko, aplikacijom različitih lokalnih pripravaka poput hijaluronske kiseline u zahvaćenim zglob. Smisao ovakvog liječenje jest usporavanje bolesti i odgoda operacijskog liječenja. U Poliklinici Medikol aplikaciju lijekova u veliko zglobove koljena i ramena provodi specijalist ortoped.

Za više informacija ili rezervaciju termina javite se direktno u Polikliniku Medikol pozivom na broj 072 12 12 12 ili mailom na [email protected].