Rak debelog crijeva

Prema učestalosti, rak debelog crijeva predstavlja treći karcinom u muškaraca i drugi u žena.

Cilj je bolest otkriti u što ranijoj fazi pomoću probirnih testova (test na okultno krvarenje u stolici), a u detaljnoj dijagnostici se koriste i slikovne radiološke metode (kolonoskopija, virtualna kolonoskopija)

U sklopu medicinsko-biokemijskog laboratorija Poliklinike Medikol u Zagrebu i Čakovcu možete obaviti niz laboratorijskih pretraga za prevenciju i dijagnostiku raka debelog crijeva kako slijedi:

Test na okultno krvarenje u stolici (Haemoccult) 13,00 € (97,95 kn)

Test pomaže u prevenciji malignih bolesti abdomena. Koristi se kao probir kada osoba nema nikakvih simptoma. Pozitivan test okultnog krvarenja u stolici može biti sumnja na:

  • karcinom kolorektalne regije, kao što je rak debelog crijeva ili rektuma
  • krvarenje čira na želucu ili dvanaesnika ili
  • kod ulceroznog kolitisa.

Tumorski marker CEA – 20,00 € (150,69 kn)

CEA je glikoprotein koji  je u krvi zdravih osoba prisutan u niskim koncentracijama.  Određeni karcinomi mogu uzrokovati porast vrijednosti CEA u krvi, te se ovaj tumorski marker  često koristi za praćenje pacijenata  s karcinom debelog crijeva.  Povišene vrijednosti  mogu se otkriti i kod drugih vrsta karcinoma kao što su karcinomi  jajnika i dojke. CEA može biti povišen i kod nemalignih bolesti kao što su ciroza jetre i upalne bolesti crijeva (Crohnova bolest ili ulcerozni kolitis).tumorski markeri debelog crijeva

Tumorski marker CA19-9 17,00 € (128,09 kn)

CA 19-9 je povišen kod većine bolesnika s uznapredovalim karcinomom  gušterače, ali može biti povišen i kod karcinoma debelog crijeva gdje se određuje u kombinaciji s CEA. Benigne bolesti kao što su žučni kamenci, pankreatitis, bolesti jetre mogu uzrokovati povećanje CA 19-9 u krvi.

Genetski testovi

Paneli za nasljedni rak debelog crijeva visokog rizika analiziraju gene čije mutacije povećavaju rizik za razvoj raka debelog crijeva. U ponudi imamo sljedeće panele dostupne:

  • Nasljedni rak debelog crijeva (17 gena) 465,00 € (3.503,54 kn)
  • Nasljedni rak debelog crijeva (geni visokog rizika) (10 gena) 465,00 € (3.503,54 kn)
  • Nasljedni rak debelog crijeva (polipozni oblik) (7 gena) 465,00 € (3.503,54 kn)
  • Nasljedni rak debelog crijeva (ne-polipozni oblik) (5 gena) 465,00 € (3.503,54 kn)
  • Sveobuhvatni panel (62 gena) 504,00 € (3.797,39 kn) – analizira 62 gena čije mutacije povećavaju rizik od razvoja raka kao što je rak dojke, jajnika, endometrija, debelog crijeva, prostate i td. Biti nositelj ovakve mutacije ne znači nužno da će doći do razvoja raka, ali znači da postoji povećani rizik za razvoj raka.

Rak debelog crijeva je izlječiv u 9 od 10 slučajeva, ako se otkrije na vrijeme.

Upravo radi podizanja svijesti o važnosti preventivnih pregleda i testova, ožujak se obilježava kao mjesec svjesnosti o raku debelog crijeva. Poražavajuća statistika je kako je u Hrvatskoj najčešći novodijagnosticirani rak upravo debelog crijeva.

Za više informacija oko laboratorijskih pretraga kontaktirajte nas pozivom na broj 072 12 12 12 ili mailom na [email protected].