TCM – Demo centar kinesko-hrvatskog zdravstvenog turizma

TCM – Demo centar kinesko-hrvatskog zdravstvenog turizma

TCM je u petak u Poliklinici Medikol otvorio NJ. E. g. Zhaoming Hu, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Narodne Republike Kine u Republici Hrvatskoj. Bio je u pratnji supruge i prve tajnice Veleposlanstva NR Kine u RH, gđe. Min Wei. Riječ je o prvom projektu zdravstvenog turizma između Narodne Republike Kine i Republike Hrvatske koji je dobio i formalnu podršku na nedavno održanom Summitu u Dubrovniku u sklopu Inicijative 16 + 1. Veleposlanik NR Kine u RH Zhaoming Hu tom je prigodom kazao kako je otvaranje TCM – Demo centra kinesko-hrvatskog zdravstvenog turizma prvi događaj u hrvatsko-kineskoj suradnji. Uslijedio je nakon posjeta kineskog premijera Li Keqianga Hrvatskoj prije dva tjedna.

Podsjetio je kako je tom prilikom potpisano 10 dokumenata o suradnji, među kojima i o turizmu. U sklopu toga je i povezivanje tradicionalne kineske medicine i hrvatskog turizma zbog čega će Hrvatska biti još privlačnija kao turistička destinacija. Pohvalio je investitora Medikol Grupu zbog inventivnosti otvaranja ovakvog centra te izrazio zadovoljstvo novim vidom suradnje na dobrobit obaju naroda.

Zdravstveni turizam između Kine i Hrvatske

Predsjednik Uprave Medikol Grupe Ivan Rajković istaknuo je kako suradnja na području zdravstvenog turizma između Kine i Hrvatske ima značajni potencijal za povećanje dodane vrijednosti gospodarskoj suradnji između dviju država.

Prof. dr. Liping Hou, osnivačica Houliping TCM Hospital Group, jedne od prvih privatnih bolnica u Kini, s više od 200 godina dugom tradicijom djelovanja, kazala je kako očekuje da će se iskustva i rezultati koja imaju u tradicionalnoj kineskoj medicini uspješno primjenjivati i u Hrvatskoj.

Otvorenju su nazočili i dr. sc. Tomislav Madžar savjetnik za zdravstvo i mlade u Uredu predsjednice RH, pomoćnik ministra turizma Robert Pende, Mario Škunca iz Ureda predsjednika Vlade, predsjednica Odbora za zdravstvo Hrvatskog sabora Ines Strenja Linić, zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo dr. sc. Željka Josipović Jelić, koordinatorica Zavoda za zdravstvene usluge u turizmu Ministarstva zdravstva Mirjana Vuković.

U novootvorenom Centru pacijentima će svakodnevno od 9 do 18 sati biti osigurane usluge tretmana i liječenja metodama tradicionalne kineske medicine koje će zasad provoditi trojica kineskih liječnika različitih specijalizacija. Otvorena je mogućnost dolaska i drugih liječnika specijalista tradicionalne kineske medicine u skladu s potrebama pacijenata.

Tradicionalna kineska medicina stara je više od 5000 godina. Danas je dio svjetske medicinske znanosti i uspješno se primjenjuje za prevenciju i liječenje bolesti i izvan granica Kine.
U Zagrebu, 26. travnja 2019. g.

Više o Demo centru kinesko-hrvatskog zdravstvenog turizma iz medija:

HRT
direktno.hr
HINA
Lider
Pixsell
Zagreb online
Glas Slavonije
Xinhua News Agency