Svečano potpisivanje Ugovora

Kupnja četiri najsuvremenija PET/CT uređaja nove generacije između Medikol Grupe i tvrtke Philips. Potpisano u utorak, 12. studenog 2019. g. u Hotelu The Westin. Time je ponovno učinjen iskorak u vrhunsku tehnologiju koji će unaprijediti dijagnostičku pouzdanost pretraga. Također će značajno pridonijeti poboljšanju kvalitete i duljine života onkoloških bolesnika. Poručio je nakon potpisivanja Ivan Rajković, predsjednik Uprave Medikol Grupe.

Investiciju ukupne vrijednosti 10 milijuna eura, uz predsjednika Uprave Rajkovića potpisao je Reiner Schlatmann, glavni izvršni direktor Philipsa za srednju i istočnu Europu, kao i Lela Maček direktorica tvrtke ICEBERG –Philipsov zastupnik u RH.

Philips Vereos PET/CT

Riječ je o najsuvremenijim PET/CT uređajima nove generacije, Philips VereosDigital PET/CT. U usporedbi s postojećim PET/CT uređajima u Republici Hrvatskoj, doprinijet će visokokvalitetnom nalazu. Time će značajno povećati dijagnostičku pouzdanost za pacijente. Zbog iznimno velike osjetljivosti i specifičnosti te bitno poboljšane kvalitete snimke, ovim uređajima će se omogućiti otkrivanje i najsitnijih lezija u ljudskom organizmu. Kvaliteta uređaja bitno će smanjiti vrijeme trajanja pretrage te dozu potrebnog radiofarmaka. Time će se značajno smanjiti zračenje kako pacijenata tako i medicinskog osoblja.

Trenutačno najbolja PET/CT dijagnostika u svijetu

„Poliklinika Medikol je zakonski pružatelj zdravstvenih usluga kao i svaka ustanova u javno-zdravstvenom sustavu. To znači da HZZO plaća zdravstvenu uslugu svima po istoj cijeni. Motivirani smo činjenicom da ovu vrhunsku tehnologiju uvodimo na dobrobit naših pacijenata, ali i liječnika kliničara, kao i cjelokupnog zdravstva u RH. Za kupnju u svijetu trenutno najbolje PET/CT dijagnostike Medikol Grupa ulaže vlastita financijska sredstva. To znači da proračun Republike Hrvatske, kao i njezine porezne obveznike ta kupnja neće ništa koštati.

Nadalje, Poliklinika Medikol u partnerstvu s Institutom Ruđer Bošković jedini je proizvođač izotopa neophodnih za dijagnostiku PET/CT uređajima. Tvrtka Ruđer Medikol Ciklotron d.o.o., koju su zbog te namjene osnovali Institut Ruđer Bošković, Medikol d.o.o. i Ruđer Inovacije d.o.o. proizvodi radiofarmaceutiku za potrebe PET/CT dijagnostike. Bez toga ne bi bilo moguće obavljati PET/CT dijagnostiku izvan Zagreba, odnosno u centrima kao što su Split, Rijeka i Osijek što čini uređaje dostupne svim osiguranicima HZZO-a.

Primjena PET/CT uređaja nove generacije rezultirat će uštedom za cjelokupno hrvatsko zdravstvo, a time i gospodarstvo u cjelini. To je doprinos Poliklinike Medikol Nacionalnom planu protiv raka. Međutim i nastojanjima da RH prestane biti prva na listi europskih zemalja po uzroku smrtnosti od karcinoma.“, zaključio je predsjednik Uprave Medikol Grupe Ivan Rajković.

Dostupnost PET/CT uređaja

Ovi najsuvremeniji uređaji bit će dostupni svim onkološkim, neurološkim i kardiološkim pacijentima u PET/CT centrima Poliklinike Medikol u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku, a i šire u regiji.

„Čast nam je što smo Medikolu partner već 15 godina i zajednički proširujemo pristup zdravstvenoj skrbi pacijenata u Hrvatskoj i susjednim zemljama regije. Potpisani ugovor otvara još jedno poglavlje naše suradnje. Pruža zdravstvenim radnicima unaprjeđenja u procesu kliničkog odlučivanja. Uz to omogućava bržu i precizniju dijagnozu u znatno sigurnijem okruženju za pacijenta i za medicinsko osoblje. Ponosni smo što ovim nastavljamo unaprjeđivati zdravlje pacijenata stvarajući nove prilike za dijagnostiku, liječenje i bolje rezultate u suradnji s Medikolom.“, rekao je Reinier Schlatmann, direktor Philipsa u Srednjoj i Istočnoj Europi.

Više od 70 tisuća pretraga

Privatna zdravstvena ustanova Poliklinika Medikol kroz desetljeće rada obavila je više od 70 tisuća pretraga na PET/CT uređajima. Osim što su proteklih godina uložili znatna financijska sredstva za PET/CT dijagnostiku, u prosincu prošle godine u Splitu, a početkom ove godine u Zagrebu, u rad su pustili najmoderniji MR uređaj snage 3 Tesla.

Kupnja najmodernijih PET/CT uređaja proračun Republike Hrvatske, kao i njezine porezne obveznike neće ništa koštati jer Poliklinika Medikol ulaže vlastita sredstva. Također, uređaji će biti dostupni svim pacijentima u RH. U slučajevima ugovornog odnosa s HZZO-om, pretrage u Poliklinici Medikol ugovaraju se po identičnim cijenama kao i one u hrvatskim bolnicama.

U Poliklinici Medikol nema lista čekanja za PET/CT dijagnostiku, a pacijenti se obrađuju u roku od tjedan dana.

Tvrtka Ruđer Medikol Ciklotron d.o.o izvrstan je primjer dobrog funkcioniranja javno-privatnog partnerstva na dobrobit svih građana Republike Hrvatske.