Urološki čaj je mješavina biljaka za ublažavanje tegoba kod upale mokraćnih puteva. Sadrži kombinaciju biljaka s uroantiseptičkim djelovanjem (npr. list medvjetke, brusnice i borovnice) i diuretskim djelovanjem (npr. zelen preslice, list koprive i breze ili korijen zečjeg trna i peršina). Na taj način mehanički eliminira uropatogene bakterije i smiruje upalu. List medvjetke (medvjeđe grožđe, brdovita brusnica, planika; lat. Arctostaphylos uva-ursi) je najčešći sastojak urološkog čaja. Njegova uroantiseptička komponenta je arbutin. Sadržaj arbutina u listu medvjetke varira između 6 i 10% suhe mase.

Arbutin

Arbutin se dijeli na glukozu i hidrokinon. Hidrokinon se vezuje s glukuronskom kiselinom i kao takav se izlučuje mokraćom. Ako je mokraća alkalična (s pH vrijednošću iznad 7), hidrokinon je nevezan i oslobađa se u mokraćni trakt, gdje ima baktericidni učinak. Ako mokraća nije alkalična (što je najčešće slučaj), hidrokinon ostaje vezan i na taj način je inaktivan. Alkaličnost mokraće može se postići dnevnim unosom 6-8 grama natrijeva bikarbonata.

Kvalitetna soda bikarbona je 100% natrijev bikarbonat (natrijev hidrogen-karbonat /II/, E500 b ili NaHCO3) i prirodno ne sadrži aluminij, koji je sadržan u prašku za pecivo (u kojem osim tartara kao agensa za kiselost i škroba kao agensa za sušenje ima 25-30% natrijeva bikarbonata, 5-12% monokalcijeva fosfata i 21-26% natrij-aluminijeva sulfata). Natrijev bikarbonat povisuje pH vrijednost pripravaka i koristi se kao prirodni regulator kiselosti u hrani, u pekarskim proizvodima i kao tvar za rahljenje tijesta. Blagi je abraziv i tradicionalno se koristi kao sredstvo za čišćenje u kućanstvu i za izbjeljivanje zuba. Može se koristiti za izradu šumećih kuglica za kupanje i za njegu grube kože tijela.

List medvjetke

U studiji na 16 zdravih dobrovoljaca praćena je urinarna vrijednost arbutina iz ekstrakta lista medvjetke. Pronađeno ga je 64,8% nakon uzimanja u obliku tablete i 66,7% nakon uzimanja u vodenoj otopini. Grubi ekstrakt lista medvjetke ima izraženiji antibakterijski učinak od samog arbutina. Antibakterijski učinak utvrđen je protiv Escherichijecoli, Proteusmiribilisa, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureusa i 70 drugih uropatogena. Čini se da je antibakterijski učinak vodenog ekstrakta lista medvjetke barem djelomice uvjetovan promjenom karakteristika staničnih membrana uropatogena.

U studiji na 40 sojeva Escherichije coli u bolesnika s pijelonefritisom list medvjetke je značajno povećao hidrofobičnost staničnih membrana uropatogena i tako smanjio sposobnost vezivanja uropatogena na stanične membrane domaćina. List medvjetke ima protuupalna i diuretska svojstva. Na animalnom modelu nađeno je da list medvjetke značajno povećava ispiranje urinarnog trakta djelujući pritom na ekskreciju natrija i kalija. U drugoj animalnoj studiji i ekstrakt lista medvjetke i arbutin pokazivali su protuupalni učinak sami i zajedno s prednizolonom.

U kliničkoj studiji Larsson i sur.ekstrakt lista medvjetke korišten je u liječenju 57 žena (u dobi od 32 do 63 godine) s recidivnim cistitisom (s barem tri uroinfekta tijekom posljednje godine). Žene su bile na ekstraktu lista medvjetke mjesec dana i potom su bile praćene još godinu dana. Na kraju studije 19% (5/27) žena u placebo skupini imalo je recidiv. Dok u grupi na ekstraktu lista medvjetke nijedna žena nije imala recidiv. Nisu nađene nuspojave. List medvjetke je najbolje koristiti već kod prvih znakova uroinfekta ili kao kratkotrajnu profilaksu.

Piše: znanstveni savjetnik Sivio Altarac, spec. urolog