Emmett tehnika predstavlja jedinstveni oblik tjelesne terapije koji podrazumijeva primjenu laganog pritiska prstima na određene točke tijela, tzv. „EMMETT točke“. Utemeljitelj ove tehnike je Ross Emmett (Australija). Ona spada u specijalne, manualne tehnike koje se koriste u fizioterapiji te se smatra jednom od najčešćih tehnika koja se koristi kod različitih stanja i bolesti. Samim time tehnika se može primjenjivati kod svih dobnih skupina, kod djece pa sve do starije životne dobi.

O tretmanu

EMMETT tretman provodi se kao samostalan ili u kombinaciji s drugim fizikalnim, terapijskim metodama i manualnim tehnikama. Radi se izravno na koži klijenta ili preko odjeće u različitim položajima (stojeći, ležeći i sjedeći položaj). Tehnika u kombinaciji s terapijskim metodama nudi vrijedan dodatak za olakšanje i poboljšanje boli i nelagode. Također, poboljšava mišićno-koštane i neurološke funkcije svojih pacijenata.

Trajanje tretmana može biti od 10 minuta do 30 minuta, ukoliko se Emmett tehnika koristi samostalno.  Ukoliko se tehnika primjenjuje u kombinaciji s drugim terapijskim metodama ili masažom, trajanje tretmana je dulje.

Mjesta na kojima se radi pritisak, tzv. Emmett točke, su mjesta preklapanja senzornih ili receptornih i mišićnih točaka. Pritiskom se na određene točke tijela,  aktiviraju pohranjeni loši uzorci pokretanja ili ravnoteže. Njihovim otklanjanjem se preko rada različitih struktura središnjeg živčanog sustava, stvaraju na licu mjesta novi obrasci kretanja, bez boli i s boljom ravnotežom. Međutim, sve to ovisi o kliničkoj slici pacijenta i njegovim poteškoćama. Emmett tehnika djeluje brzo i učinkovito te pri aktivaciji mišića daje pozitivne rezultate, čim se provede pritisak na mišić (korekcija na mišić). Učinak provedenog postupka testira se mjerenjem snage mišića, gibljivosti ili balansa. Djeluje na facilitaciju i relaksaciju mišića. Također, primjenom ove metode nastoji se postići opuštanje fascijalne napetosti, poticanje lučenja prirodnih endorfina, poboljšanje cirkulacije i limfne drenaže, smanjenje boli, nadutosti, trbušnih grčeva i crijevne nelagode, poboljšanje disanja, ravnoteže i balansa i dr. Tehnika je ujedno korisna i kod stanja uzrokovanih stresom, kod pojave znakova inkontinencije, kao pomoć ženama kod menstrualnih poteškoća, priprema prije i nakon poroda te mnoga druga stanja.