Kozmijatrija je relativno nov naziv za spoj medicinske stručnosti u polju estetske medicine, kozmetologije i novih suvremenih tehnologija. Sve imaju isti sveobuhvatni cilj, poboljšanje izgleda kože lica kao i cijelog tijela.

Kozmijatrija lica obuhvaća poznavanje svih struktura kože te njenih promjena kroz starenje. Također i poznavanje fizioloških, ali i patofizoloških reakcija na različite unutarnje i vanjske utjecaje. Sve u svrhu ne bi li se odabrao najadekvatniji pristup i tretman u prevenciji i/ili liječenju novonastalih neželjenih promjena koje narušavaju estetski izgled pojedinca.

Kozmijatriju prvenstveno provode specijalisti dermatovenerologije i plastične rekonstrukcijske i estetske kirurgije, ali i drugi specijalizirani, certificirani liječnici koji se bave estetskom medicinom. Nezaustavljiv napredak tehnologije, regenerativne i antiaging medicine, endokrinologije, dentalne medicine i drugih medicinskih grana, farmakologije, nutricionizma, kozmetologije i dr. omogućuje temeljit pristup svakom pacijentu. Danas, više nego ikad, takav pristup postaje dohvatljiv udruživanjem različitog zdravstvenog kadra u multidisciplinarne timove koji se bave psihofizičkim zdravljem ne zanemarujući estetiku. Točnije, paralelno rješavajući uzroke problema na svim mogućim i dostupnim razinama. Otkad je nastala, kozmijatrija se nedvojbeno razvija i kao znanost i kao djelatnost, sustavno raste i kontinuirano unaprjeđuje kvalitetu života pojedinca. Osnažuje samopoštovanje i samopouzdanje te olakšava ostvarivanje novih društvenih interakcija. Nerijetko, s ljepšim izgledom, pacijenti ponovno osjećaju svoju vlastitu vrijednost, postojanost i važnost u svojoj zajednici te se osjećaju zadovoljni i sretni.

I za kraj, ukoliko ste zadovoljni i sretni onda ste i smireniji i bolje spavate. Vaše tijelo ponovno otpušta hormone i neurotransmitere koji imaju pozitivan utjecaj na vaše tijelo i imate jedan zdravi unutarnji krug koji održava balans između uma i tijela, estetike i zdravlja.