Čišćenje i njega lica spada pod osnovnu higijenu kože, bitno je jednako kao i pranje zubi. Lice bismo trebali čistiti i njegovati svakodnevno ujutro i navečer i po potrebi češće ukoliko smo pod nekom terapijom ili koristimo lice u profesionalno/amaterskom zanimanju te ga redovito tretiramo različitim make up preparatima.

O tretmanu

Čišćenje lica obavljamo prvenstveno sami unutar svog doma koristeći najčešće nama ugodan kozmetički preparat, gel, sapun i običnu vodu. Sama voda i sapun nisu dovoljni za pravilno čišćenje lica jer isušuju lice, no znaju se prepisati osobama za povremeno korištenje s masnom ili mješovitom kožom. Osim kod kuće preporuča se povremeno čistiti lice u specijaliziranim medicinsko-kozmetičkim salonima ili zdravstvenim ustanovama kako bi se čišćenju i njezi lica pristupilo na stručan način s profesionalnim preparatima i aparativnim rješenjima.

1. Normalna koža

Normalnoj koži svi težimo jer je podatna, glatka, bez nepravilnosti, sa zdravim sjajem. Lako je održiva i otporna na vanjske i unutarnje utjecaje. Jednostavno i redovito održavanje bez posebnih kozmetičkih preparata je dovoljno da vaša koža bude zadovoljna. Ipak povremeno se preporuča odlazak u stručne kozmetičarske ruke kako bi se napravio nježan piling i dobra hidratacija kože.

2. Osjetljiva koža

Osjetljiva koža je vrlo često suha, crvena i napeta koža koja ne rijetko izaziva svrbež a i ljuskanje kože. Burno reagira na vanjske utjecaje (stres, UV zrake, suhi zrak, hladni zrak…), abrazivne preparate, kiseline pa čak i na gruba mehanička čišćenja lica. Kod osoba s osjetljivim tipom kože preporuča se čišćenje lica sa PH neutralnim preparatima i posebno specijaliziranim preparatima za osjetljivi dio kože, bez parfema i umjetnih mirisa. Nakon ispiranja lica preporuča se brisanje lica blagim tapkanjem ručnikom i kozmetičkom vatom. Također se preporuča odlazak u stručne kozmetičarske ruke kako bi  nakon čišćenja raznim vitaminima nahranili i hidratizirali vaš tip kože.

3. Suha koža

Suha koža izgledom je uglavnom gruba, manje elastična, bez sjaja, često se ljušti i nerijetko izaziva svrbež. Kod ovog tipa kože za čišćenje lica i njegu preporučaju se preparati specijalizirani za suhu kožu, obogaćeni prirodnim uljima koji omogućavaju dovoljan postotak vlažnosti i masnih kiselina neophodnih za pružanje adekvatne zaštite lica od vanjskih utjecaja na koje ovaj tip kože vrlo burno zna reagirati. Suha koža je možda najzahvalniji tip kože u rukama kozmetičara jer su rezultati tretmana/terapije vidljivi odmah nakon prvog dolaska.

4. Masna koža

Masna koža se još naziva koža s nepravilnostima. Glavna karakteristika je proizvodnja prevelikih količina sebuma sa rezultatom širenja pora, stvaranja mitesera, komedona, prištića i nerijetko se komplicira stvaranjem pravih akni koje često zahtijevaju medicinsku stručnu pomoć te liječenje protuupalnom, antibiotskom lokalnom, ali i sistemskom terapijom. Koža je prepoznatljiva po svom masnom sjaju i dojmu nečistoće. Zbog svega navedenoga u našem centru nakon osnovnog baznog čišćenje lica tog tipa kože pristupamo parenju lica ne bismo li uspjeli čim više omekšati površinski sloj kože i proširiti pore koje bi se kasnije istiskivanjem lakše očistile.

Kada smo nakon desetak minuta poparili lice pristupamo mehaničkom čišćenju lica. Uz pomoć iglica blago probušimo već sada omekšan površinski sloj prištića, komedona ili dr. i ručno istiskujemo nakupljeni sadržaj.

U početku ovisno o stanju lica  pacijenta i veličini upale, mehaničko čišćenje može biti bolno i može zaostati crvenilo, ali oporavak je uglavnom kratkotrajan i redovitim dolascima potreba za istim se smanjuje. Dapače, pacijenti nakon vrlo kratkog vremena dolaska najnormalnije reagiraju na daljnje čišćenje.

5. Mješovita koža

Mješovita koža je kombinacija najmanje dva tipa kože. Karakterističnost je postojanje te zone koja uglavnom odgovara masnom tipu kože, a obuhvaća kožu čela, nosa i brade. Koža obraza je pritom normalno do suhe. Čišćenju i njezi takvog tipa kože pristupa se također kombinirano ovisno o problematici koje se želimo riješiti i cilj koji želimo postići. Takav tip kože bi se trebao redovito čistiti i redovito tretirati sa preparatima za taj tip kože.

Napomenuli bismo još da se čišćenje i njega lica provode kroz cijelu godinu, ali i ovise o godišnjem dobu.  Ovisno o tipu kože lica pristup čišćenju i njezi je različit; uključuje parenje, mehaničko čišćenje, kemijske pilinge, lokalne retinoide, profesionalnu dermo-kozmetiku i dr. Zbog svega navedenog i pravilnog odabira tretmana preporučamo da nam ukažete svoje povjerenje i da nas svakako posjetite.